Πελοπόννησος: Οι φορείς ζητούν την ακύρωση του ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα

Την ακύρωση της σύμβασης ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου και την ταχεία επεξεργασία και υλοποίηση, από το ΦοΔΣΑ και τους δήμους, ενός νέου περιφερειακού σχεδίου και τοπικών σχεδίων διαχείρισης, που θα βασίζεται στην προδιαλογή και ανακύκλωση στην πηγή, συζήτησαν και διεκδικούν πολλά αυτοδιοικητικά σχήματα και συλλογικότητες της Πελοποννήσου, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στην Τρίπολη.

Την πρωτοβουλία της συνάντησης είχαν δεκαοκτώ φορείς και συλλογικότητες της Πελοποννήσου, που ουσιαστικά αποτελούν αυτοδιοικητικά σχήματα δημοτικών συμβουλίων της Πελοποννήσου και παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, καθώς και η ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των αποβλήτων).

Στην συνάντηση αυτή, εκτός των φορέων της διοργάνωσης, συμμετείχαν ακόμη στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, πολλά μέλη δημοτικών συμβουλίων και του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου και οι δήμαρχοι, Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός, Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς, ο αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου Κων/νος Κουσουλός, καθώς και οι βουλευτές Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θελερίτη και Γιώργος Ψυχογιός.

Κατά την συνάντηση έγινα μεγάλη συζήτηση για το σχέδιο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας και υπογραμμίστηκε ότι η λύση αυτή, βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και με το καλώς εννοούμενο δημόσιο συμφέρον. Αναφέρθηκε ότι είναι λύση πανάκριβη, δεν παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα στον τομέα της ανάκτησης, καθηλώνει την ανακύκλωση και την ανάκτηση υλικών, περιθωριοποιεί την κοινωνία και οδηγεί σε γενικευμένη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων.

Επιπλέον, εκφράστηκε η αντίθεση στην προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης ΣΔΙΤ, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι οποιεσδήποτε "επιδιορθώσεις" δεν είναι ικανές να αλλάξουν τη φιλοσοφία και τη στόχευσή της, ούτε να αποδώσουν καλύτερα περιβαλλοντικά και οικονομικά αποτελέσματα.

Συζήτησαν για την ανάγκη ταχείας επεξεργασίας και υλοποίησης, από το ΦοΔΣΑ και τους δήμους, ενός νέου περιφερειακού σχεδίου και τοπικών σχεδίων διαχείρισης, στη βάση εναλλακτικού μοντέλου, που έχει βάσιμες ελπίδες γρήγορης υλοποίησης και παραγωγής αποτελεσμάτων κι έχει να κάνει με αποκεντρωμένη διαχείριση, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στη μείωση των αποβλήτων, στην επαναχρησιμοποίηση και στην προδιαλογή των υλικών.

Ακόμη κατατέθηκε σειρά προτάσεων, ώστε να γίνει πιο σαφής και πιο αποτελεσματική η παρέμβαση των τοπικών κοινωνιών, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στην πρωτοβουλία των συλλογικοτήτων, τόσο στην κατεύθυνση της ενημέρωσης, όσο και στην κατεύθυνση της οργάνωσης παρεμβάσεων κινηματικού χαρακτήρα σε όλους τους νομούς.

Οι τέσσερις δήμαρχοι, Τρίπολης, Κορίνθου, Σπάρτης και Βόρειας Κυνουρίας, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ και στην επαναδιαπραγμάτευσή της και υπογράμμισαν την απαίτησή τους προς την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα νομοθετικά, χωροταξικά, χρηματοδοτικά μέτρα, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός νέου αναθεωρημένου περιφερειακού σχεδίου και τοπικών σχεδίων διαχείρισης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την έκδοση ψηφίσματος το οποίο απορρίπτει την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ της Περιφέρειας και ζητά αλλαγή πλεύσης, προς την κατεύθυνση της δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτηση υλικών, μέσω προδιαλογής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση