του Θοδωρή Καραουλάνη
Εγκρίθηκαν πιστώσεις 11,3 εκατ. ευρώ για έργα σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, στις περιοχές που έχουν κηρυχτεί πυρόπληκτες, για έργα αποκατάστασης από τις πυρκαγιές που έπληξαν τα προηγούμενα χρόνια τις περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Αρκαδίας και της Κορινθίας.
Με απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, αποδεσμεύεται για φέτος το ποσό των 11,350,017.95 ευρώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα 19,434,388.07 ευρώ που είχαν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια για τα αντίστοιχα έργα.
Η απόφαση χρηματοδοτεί πληθώρα πολλών και διαφορετικών έργων, με προϋπολογισμό από μόλις 10.000 ευρώ έως και 2 εκατομμύρια ευρώ και αφορά τόσο ολοκλήρωση έργων που είχαν ενταχθεί στο παρελθόν όσο κυρίως νέα έργα που εντάχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια…
Συνοπτικά δίνονται 2,300,000.00 ευρώ για ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ, 3,069,445.00 ευρώ για ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ και περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ για ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑ, όπως ονομάζονται, στα οποία τη μερίδα του λέοντος καλύπτουν αφενός η συντήρηση και ανακατασκευή οδικών έργων επαρχιακών οδών, κυρίως των ορεινών περιοχών, αλλά και έργα αποκατάστασης μνημείων και εκκλησιών στους τέσσερις νομούς της Πελοποννήσου που είχαν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές.
Για παράδειγμα περιλαμβάνονται και έργα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος (κατά πάγια πρακτική των κυβερνήσεων…) όπως «ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΣΕΛΛΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ» και «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗΣ Ι.Μ. ΚΑΛΤΕΖΩΝ».
Ωστόσο ανάμεσα τους ξεχωρίζουν έργα όπως η «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ Ν.ΑΡΚΑΔΙΑΣ (ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΣ ΓΟΥΔΑΝΗΣ)» που είναι ο «πρωταθλητής» της φετινής χρηματοδότησης με 2 εκατομμύρια ευρώ. Στην άτυπη «δεύτερη θέση» της λίστας με τα χρηματοδοτούμενα φέτος έργα, με επιχορήγηση λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ βρίσκεται το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ 76ης Ε.Ο. ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ – ΝΑΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ (ΤΜΗΜΑ ΑΝΩ ΚΑΡΥΕΣ – ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ – ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ)».
Όλα τα υπόλοιπα έργα – πολλές δεκάδες – αφορούν έργα με προϋπολογισμούς αρκετά μικρότερους, από μερικές χιλιάδες έως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και περιλαμβάνουν αμιγώς έργα αποκατάστασης όπως τα αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές όλων των νομών, έργα διευθέτησης χειμάρρων – ποταμών – ρεμάτων, έργα αποκατάστασης γεφυρών, δασικοί και επαρχιακοί δρόμοι που ανακατασκευάζονται, κατασκευή υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας αλλά και έργα αποκατάστασης πυρόπληκτων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα έργα και τα ποσά ΕΔΩ.