Τον γνώρισα περίπου πριν από μία δεκαπενταετία, ως τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας για θέματα περιβάλλοντος. Μιας παράταξης που είχε να επιδείξει ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά και χωροταξικά ζητήματα από την εποχή του Στέφανου Μάνου και που συχνά επιφανή στελέχη της έδειχναν να αντιμετωπίζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία ως εμπόδιο. Ομως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειχνε να έχει πάρει σοβαρά το σκιώδες χαρτοφυλάκιο που του είχε ανατεθεί. Και μάλιστα με ελάχιστα μέσα: παρότι κανείς θα περίμενε ότι λόγω επιφάνειας και πολιτικού ονόματος θα περιβαλλόταν από έναν μικρό στρατό στελεχών και συμβούλων, ο ίδιος είχε στη διάθεσή του τότε μόλις δύο ανθρώπους στο πολιτικό του γραφείο στον όροφο μιας πολυκατοικίας στην πλατεία Κάνιγγος. Και διάβαζε: τα σχέδια νόμου που κατατίθεντο στη Βουλή, την κοινοτική νομοθεσία, τις απόψεις επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το ίδιο έκανε και στη συνέχεια ως πρόεδρος, το 2007-2009, της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Το πόρισμα που συνέταξε η Επιτροπή το 2008 θύμιζε σε πολλά από τα συμπεράσματά του εκείνο που πρόσφατα συνέταξε η Επιτροπή Golddammer.
Από τότε μεσολάβησε ένας αιώνας, με όρους πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πλέον πρόεδρος της Ν.Δ. και υποψήφιος πρωθυπουργός. Ομως προχθές από τον Υμηττό, συμμετέχοντας συμβολικά στον καθαρισμό μιας περιοχής, έδειξε να επιθυμεί κάτι περισσότερο από τη συνηθισμένη «πράσινη γαρνιτούρα» στην πολιτική της παράταξής του. «Για εμάς το περιβάλλον είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας αναπτυξιακής πολιτικής», δήλωσε.
Σύμφωνα με στελέχη του περιβάλλοντός του, επιθυμεί κάτι διαφορετικό: να γίνει η Ν.Δ. η πολιτική παράταξη που θα εκφράσει έναν σύγχρονο περιβαλλοντικό λόγο στην Ελλάδα. Το πολιτικό αυτό πείραμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς μέχρι σήμερα ο φιλοπεριβαλλοντικός λόγος «μονοπωλείται» από τα κόμματα της Αριστεράς. Κατά πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να αναπτύξει μια εκτενή ατζέντα που θα καλύπτει θέματα περιβάλλοντος, πολεοδομίας και χωροταξίας, δοκιμάζοντας και ορισμένες τολμηρές (πολιτικά) κινήσεις. Για παράδειγμα, πολύ υψηλά στην προσωπική του ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της προστασίας του τοπίου, ειδικά στον νησιωτικό χώρο, κάτι που πρόκειται να τεθεί μετεκλογικά με την επανεξέταση επενδύσεων με μεγάλη «επίδραση» στο τοπίο.
Επίσης, επιθυμεί να αγγίξει το φλέγον ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης με δύο τρόπους: σε πρώτο επίπεδο με πολεοδομικά εργαλεία, όπως τις αρτιότητες και τους συντελεστές δόμησης και την κατάργηση των παρεκκλίσεων (κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του επιστημονικού κόσμου εδώ και δεκαετίες, αλλά κανένας πολιτικός δεν το υλοποιεί). Και σε δεύτερο επίπεδο με την παροχή επαρκών κινήτρων ώστε να κατευθύνεται η ζήτηση για κατοικία στους υπάρχοντες οικισμούς. Παράλληλα, επιθυμεί να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας στις περιοχές εκείνες που παρουσιάζουν έντονα σημάδια τουριστικού κορεσμού.
Αξιοποίηση απορριμμάτων
Στο ζήτημα των απορριμμάτων, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δηλώσει ότι θα επιμείνει στην ευρωπαϊκή γραμμή: διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, με ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογή των οργανικών απορριμμάτων στην οποία η χώρα υστερεί τραγικά. Ταυτόχρονα, έχει δηλώσει ότι θα έβλεπε θετικά την ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος της διαλογής (και όχι γενικά των σύμμεικτων απορριμμάτων) με μονάδα στην Αττική, αντί της αποστολής μέρους του υπολείμματος για καύση σε τσιμεντοβιομηχανία της Μαγνησίας και ταφή του υπολοίπου. Eπιθυμεί ακόμη να αναλάβει η Ελλάδα «πρωταγωνιστικό ρόλο» ειδικά για το θέμα των πλαστικών μιας χρήσης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες πέρα από τα όσα ήδη πρέπει υποχρεωτικά να πράξει η χώρα στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας.
Ψηλά στην ατζέντα, επίσης, βρίσκεται το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων. Στόχος της Ν.Δ. είναι να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα με γενναία φορολογικά κίνητρα, στο πρότυπο του «Εξοικονομώ». Ειδικά για την τουριστική υποδομή, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε μιλώντας στην Πέμπτη στον ΣΕΤΕ να δοθεί σε παλαιά ξενοδοχεία αυξημένος συντελεστής ως αντάλλαγμα σε ένα πρόγραμμα «γενναίας» ενεργειακής αναβάθμισης. Τα νησιά θεωρείται ότι μπορούν και σε αυτό τον τομέα να διαδραματίσουν προνομιακό ρόλο, ως πεδίο εφαρμογής πιλοτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με εταιρείες διαχείρισης ενέργειας. Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να προχωρήσει σε ορισμένες «εντυπωσιακές» κινήσεις: για παράδειγμα, να επιλεγεί ένα νησί στο οποίο να αντικατασταθούν όλα τα συμβατικά οχήματα με ηλεκτροκίνητα.
Τέλος, μία από τις πρώτες κινήσεις που υπόσχεται να κάνει η Ν.Δ. εφόσον εκλεγεί, είναι να καταθέσει το φθινόπωρο μια νομοθετική παρέμβαση για την αναδιοργάνωση του συστήματος πολιτικής προστασίας της χώρας. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν προεκλογικά είναι πρόχειρες και θα επανεξεταστούν αλλά δεν θα «διαγραφούν», καθώς τον πρώτο λόγο στη νέα πολιτική θα έχει η επιστημονική γνώση.
Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»