Περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι το 87% των Ευρωπαίων

του Νίκου Αβουκάτου

Οι Ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να ανησυχούν πολύ για το περιβάλλον, τις κλιματικές αλλαγές, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την αύξηση των αποβλήτων. Ολοένα και περισσότεροι δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για τα περιβαλλοντικά ζητήματα ενώ ζητούν από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ειδικού Βαρόμετρου για το 2017.

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία το(94%) των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική και το 87% δηλώνει σε ατομικό επίπεδο την αφοσίωση του σε αυτή την προσπάθεια. Ακόμη, το  83% των πολιτών θεωρεί ευρέως, ότι η ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση και ότι οι περιβαλλοντικές νομοθεσίες της εφαρμόζονται σωστά.

Βασικές περιβαλλοντικές ανησυχίες των Ευρωπαίων

 

Επιπλέον, η έρευνα εξετάζει τον ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπισή των περιβαλλοντικών ζητημάτων, στο πλαίσιο των ευρύτερων ενεργειών της για το κλίμα, την αειφόρο ανάπτυξη, την ενέργεια και την κυκλική οικονομία.

«Αυτή η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι ζητούν να επιτύχουμε πράσινες πολιτικές» επεσήμανε ο Καρμένου Βέλα, Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και την Αλιεία. Ο κ. Βέλα υπογράμμισε ότι «η συνεχώς αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων, μας κάνει περήφανους. Ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών επιδιώκει να έχει δικό του ρόλο στο διαχωρισμό των αποβλήτων, τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών σακουλών μιας χρήσης κ.α.».

Οι Ευρωπαίοι δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα- διαχωρίζοντας τα απόβλητα για ανακύκλωση (65%), αγοράζοντας τοπικά προϊόντα (43%) και εξοικονομώντας ενέργεια (35%).

Πάνω από το 60% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι ούτε οι εθνικές κυβερνήσεις ούτε η ΕΕ κάνουν αρκετά για την προστασία του περιβάλλοντος και το 67% (αύξηση κατά 7% από το 2014) πιστεύει ότι οι αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να λαμβάνονται από κοινού εντός της ΕΕ.

Ωστόσο, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές σε ολόκληρη την ΕΕ. Αν και 4 με 5 άτομα στην Ολλανδία και στη Γερμανία υποστηρίζουν τη λήψη κοινών αποφάσεων,  μόνο οι μισοί συμφωνούν με αυτή τη στάση στην Κροατία, τη Ρουμανία και την Τσεχία.

Τέλος, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων (94%) πιστεύει επίσης ότι «οι μεγάλοι ρυπαίνοντες» πρέπει να πληρώσουν για τις ζημιές που προκαλούνται και απαιτούν αυστηρότερους ελέγχους στη βιομηχανία, την παραγωγή ενέργειας (41%) και τις εκπομπές από νέα οχήματα (29%).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση