Περιβαλλοντικές για εκβρασμούς ζιφιών: Βαθιά ανησυχία για τις επιπτώσεις των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο

Κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλαν περιβαλλοντικές οργανώσεις, εξειδικευμένοι φορείς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας του Ιονίου σχετικά με τις επιπτώσεις των σεισμικών ερευνών στη Ελληνική Τάφρο.

Όπως αναφέρουν, «ο κόσμος αντιμετωπίζει μια αβέβαια και ασταθή πολιτική κρίση. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας εξακολουθούν να αποτελούν μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα για τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές, γενιές».

Με αφορμή τους πρόσφατους εκβρασμούς ζιφιών σε ακτές της Κέρκυρας, περισσότερες από 60 περιβαλλοντικές οργανώσεις, εξειδικευμένοι φορείς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας του Ιονίου ενώνουν τις δυνάμεις τους και απευθύνουν επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς. Στην κοινή τους επιστολή, οι υπογράφοντες εκφράζουν τις «βαθιές τους ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιούνται στην Ελληνική Τάφρο και ιδιαιτέρως για τις απειλές που θέτουν στα θαλάσσια είδη».

Η Ελληνική Τάφρος, όπως επισημαίνεται, «αποτελεί περιοχή ύψιστης οικολογικής σημασίας για προστατευόμενα και απειλούμενα είδη κητωδών, ενώ η ηχορύπανση που προκαλούν δραστηριότητες, όπως οι σεισμικές έρευνες, αποδεδειγμένα εγκυμονούν κινδύνους για τη βιοποικιλότητα οδηγώντας τα θαλάσσια είδη έως και στον θάνατο».

Δυστυχώς, συμπληρώνουν, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο πέλαγος κρίθηκε ανεπαρκής τόσο από εξειδικευμένους επιστήμονες όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Επιπλέον, η έλλειψη εμπεριστατωμένης και διεξοδικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) πριν από την έγκριση των σεισμικών δραστηριοτήτων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας, τονίζουν οι ίδιες οργανώσεις.

«Οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται στην Ελληνική Τάφρο έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις συμβάσεων που έχουν επικυρωθεί από την Ελλάδα και αποβλέπουν στη διατήρηση σημαντικών οικοτόπων και στην προστασία ευάλωτων ειδών. Παράλληλα, η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών απομακρύνει την Ελλάδα από την επίτευξη Καλής Περιβαλλοντικής Κατάστασης μειώνοντας τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης (Περιγραφέας 11 της Οδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική)», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Η διαθεσιμότητα ενέργειας σε εθνικό επίπεδο αποτελεί πλέον ζήτημα πολιτικής ευαισθησίας, οι σεισμικές όμως έρευνες για κοιτάσματα που θα είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν το νωρίτερο μετά από μια δεκαετία είναι πλήρως αντιφατικές με τις επείγουσες δράσεις που πρέπει να ληφθούν, και προβλέπονται από τη Συνθήκη του Παρισιού, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5°C, καθώς και από τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC)», καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Διαβάστε την επιστολή στα αγγλικά ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση