Περιβαλλοντική βόμβα ο Ασπρόπυργος

Δέκα μήνες μετά τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στον Ασπρόπυργο, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), η περιοχή έχει μετατραπεί σε... ξέφραγο αμπέλι. Οι διαδικασίες περισυλλογής και απόσυρσης των επικίνδυνων υπολειμμάτων που άφησε πίσω της η φωτιά δεν έχουν καν ξεκινήσει και έτσι αυτά παραμένουν στον χώρο, ενώ Ρομά και άλλοι επιτήδειοι λυμαίνονται τα υλικά του εξοπλισμού και των υποδομών που έχουν κάποια αξία μεταπώλησης.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Το Βήμα», είναι αποκαλυπτικά τα όσα αναφέρει η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Ελέγχου Μετρήσεων και Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής κυρία Αργυρώ Παρασκευοπούλου σε σχετικό έγγραφο (αριθμ. πρωτ. 54542/22-03-2016), το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Βλάχου.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι: «Ως σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν οι ποσότητες των αποβλήτων που έχουν καεί στον υπαίθριο χώρο της δραστηριότητας, ενώ ομάδες Ρομά έχουν αφαιρέσει από τη μονάδα τον μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και τμήματα από τα μεταλλικά κτίρια που στέγαζαν τις επιμέρους δραστηριότητες της παραγωγικής διαδικασίας της εταιρείας».

Σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής, επειδή ο χώρος δεν φυλάσσεται και δεν υπάρχουν πλέον οι μεταλλικές πόρτες «καθίσταται πλέον εύκολη η είσοδος τρίτων ατόμων και η ρίψη άλλων αποβλήτων (π.χ. αδρανή υλικά), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να μετατραπεί ο χώρος του ΚΔΑΥ σε άτυπη χωματερή». Ομως, όπως σημειώνει η κυρία Παρασκευοπούλου, «δυστυχώς το θέμα της εισόδου τρίτων ατόμων εκφεύγει των αρμοδιοτήτων που μας παρέχει ο νόμος».

Το ζήτημα θα είχε λήξει αν είχε προχωρήσει από την Περιφέρεια Αττικής η δημοπράτηση του διαγωνισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει τη φύλαξη του χώρου, την τοπογραφική αποτύπωση των σωρών, τη διενέργεια νέων αναλύσεων, τον διαχωρισμό και την επεξεργασία των καμένων και των άλλων αποβλήτων που υπάρχουν στον χώρο, καθώς και την υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς στον ευρύτερο χώρο του ΚΔΑΥ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στον συγκεκριμένο χώρο αποκαλύφθηκε ότι στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου υπήρχαν τεράστιες ποσότητες κοινών απορριμμάτων, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Τα σκουπίδια (καμένα και μη), πριν από το πλιάτσικο των επιτηδείων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφταναν περί τα 140.000 κυβικά μέτρα.

Να σημειωθεί ότι στις 22-1-2016 εκδόθηκε η κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών, με την οποία επιβλήθηκε στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του ΚΔΑΥ (Γενική Ανακύκλωσης ΑΕ) το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη χώρα μας για αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς, ήτοι 5.000.000 ευρώ, βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Υστερα από δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, του προέδρου του Πράσινου Ταμείου και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΝ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Αττικής δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση για την αποδοχή του ποσού των 5 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει κατατεθεί σε δεσμευμένο λογαριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2015».

Το θέμα συζητήθηκε στις 10-3-2016 στην 9η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τη σύναψη σύμβασης και εξουσιοδότησε την περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου για την υπογραφή της.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής, «σε εύλογο χρόνο» η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει στη δημοπράτηση του διαγωνισμού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση