Περιβαλλοντική καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία

Πάνω από 950.000 στρέμματα της ηπειρωτικής χώρας κάηκαν από τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία. Από την παραπάνω έκταση τα 350.000 στρέμματα ήταν δάση, όπως ανακοίνωσε  ο Οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τα δάση.Σχεδόν 700.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη βόρεια Πορτογαλία το διάστημα 1-15 Αυγούστου.

Σύμφωνα με δορυφορικές χαρτογραφήσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), η καμένη επιφάνεια της Πορτογαλίας από τις αρχές του έτους αντιστοιχεί στο μισό της περιοχής που κάηκε στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ίδια περίοδο.

Στο τουριστικό νησί Μαδέρα, όπου από τις φωτιές έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, 54.000 στρέμματα αποτεφρώθηκαν, σύμφωνα με μια εκτίμηση του EFFIS. Λόγω της πύρινης λαίλαπας 1.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων ξένων τουριστών, αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή, ενώ κάηκε ένα ξενοδοχείο και περίπου 300 κατοικίες υπέστησαν ζημιές.

Στην ηπειρωτική χώρα, πολλά σπίτια κάηκαν ενώ μερικά χωριά και τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο χρειάστηκε να εκκενωθούν.

Οι πορτογαλικές αρχές, που καταγράφουν ακόμη τις ζημιές, υποσχέθηκαν βοήθεια, κυρίως στους αγρότες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ή για την ανοικοδόμηση σπιτιών στη Μαδέρα.

Το 2003, χρονιά όπου οι πυρκαγιές έσπασαν κάθε ρεκόρ στην Πορτογαλία, οι φωτιές κατέκαψαν σχεδόν 4.400.000 στρέμματα. Εκείνη τη χρονιά, περισσότερα από 1.030.000 στρέμματα στην ηπειρωτική χώρα έγιναν στάχτη από την 1η Ιανουαρίου.

Στην Πορτογαλία, το 98% των πυρκαγιών των οποίων η αιτία είναι γνωστή οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Στο 56% των περιπτώσεων πρόκειται για ατυχήματα, ενώ το 42% οφείλονται σε εμπρησμό, σύμφωνα με το ICNF.

Οι αρχές έχουν συλλάβει από τις αρχές του 2016 περίπου 40 άτομα ως υπόπτους για εμπρησμούς στη χώρα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση