Περιβαλλοντική τραγωδία: Τουλάχιστον 145 μαυροδέλφινα νεκρά στη Νέα Ζηλανδία (φωτο+vid)

Τουλάχιστον 145 μαυροδέλφινα ξεβράστηκαν νεκρά σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας, προκαλώντας τον αποτροπιασμό και τη θλίψη κατοίκων και Αρχών. Τα νεκρά κήτη εντόπισε ένας άνθρωπος που έκανε βόλτα στην παραλία Mason Bay του νησιού Stewart την Κυριακή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα μισά από αυτά είχαν ήδη πεθάνει όταν το νερό τα έβγαλε στην ακτή, ενώ τα υπόλοιπα πέθαναν έπειτα από ανθρώπινη παρέμβαση καθώς θα ήταν αδύνατο να τα σώσουν.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές τι προκάλεσε το θλιβερό περιστατικό. Οι ειδικοί εικάζουν ότι κάποια ασθένεια, απώλεια προσανατολισμού, η παλίρροια ή κάποιος θηρευτής να συνέβαλαν στην περιβαλλοντική τραγωδία.

«Δυστυχώς, οι πιθανότητες να τα επαναφέρουμε με επιτυχία στη θάλασσα ήταν πολύ μικρές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Η απομακρυσμένη τοποθεσία, η απουσία προσωπικού και η επιδεινούμενη κατάσταση των ζώων μας οδήγησε στο συμπέρασμα πως το πιο ανθρώπινο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να προχωρήσουμε σε ευθανασία. Είναι όμως πάντα μία απόφαση που σου ραγίζει την καρδιά», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» τα μαυροδέλφινα είχαν ξεβραστεί σε δύο ομάδες, σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων η μία από την άλλη. Όπως αναφέρει το BBC, τέτοια περιστατικά δεν είναι σπάνια στη Νέα Ζηλανδία, σημειώνονται περίπου 85 τον χρόνο αλλά συνήθως αφορούν μεμονωμένα ζώα και όχι αγέλες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο ξεβράστηκαν σε άλλη παραλία της χώρας 12 πυγμαίες φάλαινες και μία φυσητήρας.

Δείτε βίντεο του BBC από το θλιβερό συμβάν ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση