Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πιερία: Προστατευόμενη περιοχή έγινε θαλάσσια χωματερή (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Μια τεράστια περιβαλλοντική πληγή που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε προστατευόμενη περιοχή στην Πιερία, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η Greenagenda.gr. Εκατοντάδες πλαστικά βαρέλια, δίχτυα αλιείας, καθώς και ένα σημαντικό μέρος των πλαστικών που έχουν απορριφθεί στον πολύπαθο Θερμαϊκό Κόλπο, ξεβράζονται στις βόρειες ακτές της Πιερίας, εντός της προστατευόμενης περιοχής του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Πρόκειται για την περιοχή «Νησί», όπως την αποκαλούν οι ψαράδες.

Οι εικόνες που δημοσιεύει η Greenagenda.gr αποκαλύπτουν τις ανησυχητικές διαστάσεις ενός σοβαρού προβλήματος που εκτείνεται από το λιμάνι των Αλυκών Κίτρους μέχρι τον Φάρο, που βρίσκεται στο Ακρωτήριο Αθερίδα. Σε αυτή την προστατευόμενη περιοχή, λειτουργεί μια μονάδα παραγωγής αλατιού, ενώ βρίσκεται και ένας σημαντικός υγροτόπος με ιδιαίτερη αξία ως προς τη βιοποικιλότητα, κυρίως ως προς την ορνιθοπανίδα, την ερπετοπανίδα, αλλά και τη χλωρίδα. Εδώ, μάλιστα, βρίσκει καταφύγιο ένα σπάνιο είδος νεροχελώνας, ενώ στην περιοχή που εκτείνεται νοτίως των παραγωγικών εγκαταστάσεων των αλυκών βρίσκεται ο «παράδεισος των χελωνών επί της γης», αφού εκεί ζουν οι πληθυσμοί χερσαίων χελωνών με τη μεγαλύτερη πυκνότητα στον κόσμο! Η περιοχή ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Αλυκή Κίτρους - Ευρύτερη Περιοχή».

Η προστατευόμενη περιοχή Αλυκής Κίτρους και τα διαφορετικά καθεστώτα προστασίας

Το ακρωτήριο Αθερίδα φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς παρυδάτιων πουλιών που τρέφονται, διαχειμάζουν και αναπαράγονται εκεί. Ειδικά τον χειμώνα, προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες, χάρις στα χιλιάδες φοινικόπτερα (φλαμίνγκο) που συγκεντρώνονται στα αβαθή νερά της.

Φοινικόπτερα στις Αλυκές Κίτρους / Φωτογραφία: Λία Παπαδράγκα

Το αποκρουστικό, όμως, θέαμα των εκατοντάδων (αν όχι χιλιάδων) πλαστικών απορριμμάτων που έχουν ξεβραστεί στο σημείο, λόγω των υποθαλάσσιων ρευμάτων, μετατρέπει το πλούσιο οικοσύστημα σε απέραντη χωματερή.

Για αυτήν την τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση, οι κάτοικοι της Μεθώνης ζητούν να παρέμβουν άμεσα οι αρμόδιες αρχές. Μέλη της Ομάδας Κατοίκων υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα με τα θαλάσσια απορρίμματα επιδεινώνεται, πλέον, με τον διπλασιασμό των μυδοτροφείων. Όπως καταγγέλλουν, δεν λαμβάνεται υπόψη η πρόβλεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Τα θαλάσσια αυτά σκουπίδια - υπολείμματα της μυδοκαλλιέργειας (βαρέλια και δίχτυα) πρέπει να βγαίνουν στα δύο λιμάνια Αλυκών και Μεθώνης, απ΄ όπου μεταφέρονται σε ΧΥΤΑ. «Όμως, ορισμένοι ασυνείδητοι προτιμούν να τα πετούν στη θάλασσα και επιλεγούν αυτή την εγκληματική πρακτική λόγω έλλειψης ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές», καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής στη Greenagenda.gr και ζητούν από τον δήμο Πύδνας - Κολινδρού δυναμική και οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος και καθαρές ακτές για τους πολίτες όλον τον χρόνο.

Το τεράστιο πρόβλημα, φυσικά, είναι σε γνώση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. «Eχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα επαναλαμβανόμενο και χρειαζόμαστε τη βοήθεια των μυδοκαλλιεργητών. Τα τελευταία χρόνια με τους ετήσιους καθαρισμούς προσπαθούμε να διατηρήσουμε, όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό, το οικοσύστημα καθαρό. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, καθώς βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο με τη δημιουργία του νέου Φορέα Θερμαϊκού Κόλπου και της λειτουργίας του, δυστυχώς παρουσιάζονται μια σειρά από προβλήματα και δεν έχουμε δυνατότητες παρέμβασης», τονίζει στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του ΦΔ, Θεμιστοκλής Κουιμτζής.

Και εξηγεί: «Λόγω έλλειψης χρημάτων δεν μπορούμε να επισκεφτούμε τον χώρο και η σημερινή κατάσταση σίγουρα είναι απογοητευτική. Είναι μεγάλο το πρόβλημα και προσπαθούμε να κρατήσουμε μια τυπική καθαριότητα, αλλά δεν έχουμε βοήθεια από τους μυδοκαλλιεργητές και δεν μπορούμε να πετύχουμε αρκετά πλέον».

Σύμφωνα με τον κ. Κουιμτζή, η κατάσταση τείνει να γίνει περισσότερο ανεξέλεγκτη, καθώς οι μυδοκαλλιεργητες ζητούν νέες άδειες, πιο μέσα στη θάλασσα, αλλά θέλουν να διατηρούν και τις παλιές.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, η προϊσταμένη διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας Ελένη Τσιφοδήμου διαβεβαίωση ότι στο σημείο θα πραγματοποιηθεί αυτοψία από κλιμάκιο της ΠΕ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

  1. ΥΦΑΝΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ 1 Μαρτίου, 2018 at 12:22 Απάντηση

    Συγχαρητήρια που αναδείξατε το Περιβαλοντικό έγκλημα ρύπανσης στον υποθαλάσσιο χώρο και στις ακτές της Βόρειας Πιερίας, που προέρχεται από τις μυδοκαλλιέργειες! Θα ήθελα να συμπληρώσω, καθώς έχει την αξία του, πως αυτό το πρόβλημα δεν είναι πρόσφατο, αλλά γίνεται κατ’ εξακολούθηση, εδώ και 20 με 30 χρόνια! Και όσες Υπηρεσίες και Φορείς έχουν εμπλοκή, είχαν κλειστά, μάτια και αυτιά! Και αν κάνανε τις στοιχειώδεις ενέργειες, από αυτές που ορίζουν τα καθήκοντά τους, θα έπρεπε να μην ανανεώνουν τις υπάρχουσες άδειες παραχώρησης θαλάσσιας περιοχής για εκμετάλευση, εφ’ όσον προκαλούν, κάποιοι ασυνείδητοι από αυτούς, ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών! Την ανυπαρξία τους αυτή, την καταδεικνύει το γεγονός, ότι δημιουργήθηκαν 39 νέες μυδοκαλλιέργειες, παράνομες, στην περιοχή, ”αγνώστου πατρός”…

Αφήστε μια απάντηση