«Περιβαλλοντικό Μέρισμα» για Κοζάνη και Αρκαδία προτείνει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Πρόταση για την καθιέρωση ενός «Περιβαλλοντικού Μερίσματος», τόσο για την περιοχή της Κοζάνης όσο και για την Αρκαδία, κατέθεσε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, με τη συμμετοχή Σωματείων - Μελών της Ομοσπονδίας, σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Κοζάνης, που πραγματοποιήθηκε στον δήμο Κοζάνης.

Το μέρισμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ουσιαστικά θα αποτελεί ένα άμεσο «οικονομικό αντιστάθμισμα» για τις περιοχές που σηκώνουν το βάρος της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη προκειμένου να έχει ρεύμα ολόκληρη η χώρα.

Κατά τη ΓΕΝΟΠ, η συνάντηση ανέδειξε «την απόλυτη ταύτιση της άποψης των εμπλεκόμενων ότι η περιοχή, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να χάσει καμία χρηματοδοτική/αναπτυξιακή ευκαιρίαπου της δίδεται».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του κ. Λευτέρη Ιωαννίδη, η ΓΕΝΟΠ και τα Σωματεία της συμμετείχαν σε σύσκεψη με βασικό θέμα "το μέλλον της περιοχής και τα σχετικά με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης", εκτιμώντας ότι όποιες και να είναι οι διαφορές, οι αντιδράσεις, οι διαφωνίες ή ακόμα και οι ομοφωνίες,ο διάλογος πάντα είναι ικανός να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Το θετικό κλίμα και η θετική διάθεση για διερεύνηση των καταστάσεων και κατάρτιση σχεδιασμού και προτάσεων, προσέδωσαν στην συνάντηση θετικό πρόσημο αφήνοντας αισιόδοξα μηνύματα, ως προς την δυνατότητα να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλες οι ευκαιρίες, όλες οι προοπτικές και οι δυνατότητες, για το καλό των πολιτών.

Το συγκεκριμένο ταμείο θα χρηματοδοτείται από το 2% του συνόλου των δικαιωμάτων CO2 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τόσο τη στροφή σε νέες βιώσιμες, οικονομικές δραστηριότητες όσο και την πολυεπίπεδη στήριξη των εργαζομένων στη λιγνιτική βιομηχανία.

Περισσότερο συγκεκριμένα, οι πόροι θα διατίθενται για τις ακόλουθες δραστηριότητες:

- Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης

- Επανακατάρτιση και επαναπροσανατολισμό του εργατικού δυναμικού σε νέες δεξιότητες

- Υποστήριξη στην εύρεση εργασίας

- Δημιουργία και υποστήριξη νέων επιχειρήσεων

- Παρακολούθηση και λήψη προληπτικών μέτρων για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από την παραγωγική αναδιάρθρωση, στη σωματική και πνευματική υγεία.

Η ΓΕΝΟΠ και τα Σωματεία-Μέλη της, διατυπώνοντας την πάγια θέση περί πρωταγωνιστικού ρόλου του λιγνίτη και λειτουργίας των μονάδων βάσης με καύσιμο τον λιγνίτη, εξέφρασαν στο πλαίσιο της συνάντησης την ανάγκη να υπάρξει ένας Στρατηγικός Ενεργειακός Σχεδιασμός ώστε –μεταξύ άλλων–να είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του λιγνίτη και η σύσταση του μείγματος καυσίμου.

Στον απόηχο μάλιστα της πρόσφατης, παρατεταμένης, ενεργειακής κρίσης τέθηκαν εκ νέου, οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τα εισαγόμενα καύσιμα και οι συνθήκες εξάρτησης από αυτά.

Περαιτέρω, από την πλευρά της Ομοσπονδίας προτάθηκε η ιδέα της καθιέρωσης ενός «Περιβαλλοντικού Μερίσματος», τόσο για την περιοχή όσο και για την Αρκαδία. Ενός μερίσματος, ουσιαστικά, που θα αποτελεί ένα άμεσο «οικονομικό αντιστάθμισμα» για τις περιοχές που σηκώνουν το βάρος της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη προκειμένου να έχει ρεύμα ολόκληρη η χώρα.

Για τη ΓΕΝΟΠ είναι ξεκάθαρο ότι η λειτουργία του «Ταμείου δίκαιης μετάβασης» προϋποθέτει σωστή προετοιμασία, μέσα από ενδελεχείς συζητήσεις και διάλογο με θεσμούς και φορείς έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η κατάρτιση ενός σχεδίου που θα επιτρέπειτην καλύτερη και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Η ΓΕΝΟΠ, απολύτως θετική και καλοπροαίρετη στα όσα μπορούν να δημιουργήσουν οι νέες συνθήκες και οι προοπτικές για τον τόπο, συμμετείχε στη συζήτηση θέτοντας τον εαυτό της στη διάθεση κάθε άλλης διαδικασίας που θα είναιπρος την κατεύθυνση του επιθυμητού αποτελέσματος».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση