Περισσότερα από 25,3 γιγαβάτ παράγονται από τις ΑΠΕ στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν παρήγαγε τον Ιανουάριο 2,18 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την Κρατική Επιτροπή Στατιστικών. Η παραγωγή αιολικής ενέργειας ήταν αμελητέα στο συνολικό ενεργειακό μείγμα αλλά σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση κατά 7,6 φορές, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό οργανισμό AzerNews.

Η ευνοϊκή γεωγραφική θέση και οι κλιματικές συνθήκες επιτρέπουν την ευρεία χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας στο Αζερμπαϊτζάν, και η πρόοδος αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα έτη.

Η συνολική δυναμικότητα του ενεργειακού συστήματος του Αζερμπαϊτζάν είναι σήμερα πάνω από 6 γιγαβάτ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το δυναμικό μόνο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα είναι πάνω από 25,3 γιγαβάτ, κυρίως από την ηλιακή ενέργεια, με 6 γιγαβάτ, ακολουθούμενη από την αιολική ενέργεια.

Η προοπτική της αιολικής ενέργειας στο Αζερμπαϊτζάν θεωρείται εξαιρετική. Κάθε χρόνο, καταγράφονται περισσότερες από 270 ημέρες ισχυρών ανέμων στη χερσόνησο Αμπσερόν και τις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Η μέση ετήσια ταχύτητα του ανέμου είναι 7,2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι μια αιολική μονάδα ισχύος 500 κιλοβάτ αποτρέπει εκπομπές 750 έως 1.250 τόνων διοξειδίου του άνθρακα και 3-6 τόνων άλλων βλαβερών ουσιών, σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

 

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Εναλλακτικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει περίπου 800 μεγαβάτ ετήσιων αποθεμάτων αιολικής ενέργειας λόγω της γεωγραφικής του θέσης, των φυσικών συνθηκών και της οικονομικής υποδομής του.

Έχοντας στόχο να μειώσει την εξάρτησή του από το πετρέλαιο, το Αζερμπαϊτζάν έχει προγραμματίσει ορισμένα μέτρα για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της εναλλακτικής ενέργειας, με σχέδια για την υλοποίηση έργων συνολικού ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων δύο αιολικών πάρκων αξίας 409 και 378 εκατομμυρίων δολαρίων στις περιοχές Πιραλάχι και Κίζι.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση