Ανάπλαση ζώνης πρασίνου στα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης

Έργα ανάδειξης των Βυζαντινών τειχών με την τοποθέτηση νέου κρασπέδου στο τμήμα πρασίνου που πλαισιώνει το τείχος, τον καθορισμό διαδρομών που θα ορίζουν τον περίπατο και την προσέγγισή του, τον καλλωπισμό του ελεύθερου χώρου με χαμηλά φυτά και την ενίσχυση του φωτισμού της οδού Επταπυργίου, ξεκίνησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, υλοποιώντας το πρώτο μέρος μελέτης που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες που προβλέπονται από τη σχετική μελέτη και θα πραγματοποιηθούν, κατ’αρχάς, στο τμήμα από την οδό Ακροπόλεως έως τα δύο πρώτα κτίσματα που διατηρούνται, περιλαμβάνουν την επαναχάραξη και τοποθέτηση νέου κρασπέδου που θα κατασκευαστεί με κυβόλιθο από γκρίζο γρανίτη, παρόμοιο σε μορφή με τον παραδοσιακό γρανίτη που υπήρχε στην Άνω Πόλη. Επίσης, με πλάκες από παρόμοιο γρανίτη θα επιστρωθεί και το πεζοδρόμιο, με τη χάραξη και το πλάτος που προβλέπεται από τη μελέτη.

Ακόμη, στον ελεύθερο χώρο  πρασίνου μεταξύ πεζοδρομίου και  τείχους, θα καθοριστούν διαδρομές που θα ορίζουν τον περίπατο και την προσέγγιση του τείχους, χώροι στάσης και ανάπαυσης καθώς και σημεία φιλοξενίας στοιχείων για πληροφόρηση. Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για τις επιστρώσεις είναι γκρίζος γρανίτης, σε πλάκες διαφόρων διαστάσεων, σύμφωνα με τη διαμόρφωση που προβλέπεται από την εγκεκριμένη μελέτη. Πλησίον του τείχους και για την προστασία του, θα δημιουργηθεί μια ζώνη από χώμα.

Επιπλέον, προβλέπεται φύτευση του ελεύθερου χώρου με χαμηλά φυτά, ώστε να μην εμποδίζεται η αντίληψη του τείχους, εκτός από ορισμένα σημεία όπου προτείνεται η φύτευση μεμονωμένων ψηλών δένδρων και μόνο για τον σκιασμό των καθιστικών. Να σημειωθεί, ότι θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθούν όλα τα αξιόλογα δένδρα που ήδη υπάρχουν.

Ο φωτισμός της οδού Επταπυργίου θα ενισχυθεί με νέα φωτιστικά επί στύλου που θα τοποθετηθούν κατά μήκος των διαδρομών. Παρόλο που τα φωτιστικά θα έχουν σύγχρονο σχεδιασμό, η μορφή τους θα παραπέμπει σε παραδοσιακές φόρμες.«Υλοποιούμε το πρώτο τμήμα της μελέτης που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης και κατασκευάζεται με τη συνεργασία όλων των τεχνικών Διευθύνσεων  του Δήμου μας και με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης, με στόχο την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος  έτους», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος ΑστικούΠεριβάλλοντος, Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος επιθεώρησε το έργο και ενημερώθηκε  για την εξέλιξη των εργασιών.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!