Περιστατικό λαθροθηρίας στη λίμνη Κερκίνη

Σε καταδίωξη στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης δύο κουκουλοφόρων λαθροθηρών με μηχανή μικρού κυβισμού χωρίς πινακίδες κατέφυγε μικτή ομάδα περιπόλου του Δασαρχείου Σιδηροκάστρου και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας το περασμένο Σάββατο, 11 Ιανουαρίου. Οι δύο άντρες κυνηγούσαν παράνομα πάπιες σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής και αφότου αρνήθηκαν να σταματήσουν για έλεγχο, επιτέθηκαν στην περίπολο.

Το περιστατικό, αν και όχι τόσο συνηθισμένο για τη συγκεκριμένη περιοχή, δεν παύει να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Παρόλη την εντατική φύλαξη του Εθνικού Πάρκου από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, το Δασαρχείο Σιδηροκάστρου και την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, η οποία έχει εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τη λαθροθηρία στην περιοχή, κάποιοι επιμένουν να υποβαθμίζουν τον ορνιθολογικό της πλούτο. Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Πάρκο αποτελεί οικοτουριστικό προορισμό διεθνούς κύρους, φιλοξενώντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που αποτελούν τον πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Δυστυχώς, το 2007 θανατώθηκε εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής μια Νανόχηνα, χωρίς να έχει βρεθεί μέχρι σήμερα ο δράστης, αν και είναι γνωστό ότι η λίμνη Κερκίνη αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους παγκοσμίως υγροτόπους όπου διαχειμάζουν τα ελάχιστα εναπομείναντα πλέον ζευγάρια Νανόχηνας στην Ευρώπη.

Το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου αναδεικνύει την αναγκαιότητα βελτίωσης της φύλαξης στις Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας, η οποία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί πια αγκάθι στη διαχείρισή τους. Η Ορνιθολογική και η Δασική Υπηρεσία απέδειξαν ότι συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. Προγράμματα, όπως το τρέχον Πρόγραμμα LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας, επιδεικνύουν τρόπους για την άμβλυνση του προβλήματος, παρέχοντας τους απαραίτητους πόρους για βενζίνη, εξοπλισμό και αποζημίωση εκτός του προβλέψιμου ωραρίου της Δασικής Υπηρεσίας, όταν συνήθως λαμβάνει χώρα το παράνομο κυνήγι.

Το Δασαρχείο Σιδηροκάστρου θα υποβάλει μήνυση για το περιστατικό, ενώ η Αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για την αναγνώριση των δύο δραστών.

«Το συγκεκριμένο περιστατικό λαθροθηρίας καταδεικνύει το γεγονός ότι εξακολουθούν και σήμερα να εκδηλώνονται επιλήψιμες και καταδικαστέες συμπεριφορές συνανθρώπων μας, σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Η υπηρεσία μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με τους πόρους και τα μέσα που η πολιτεία της διαθέτει, ασκεί προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο, προστατεύοντας τα μοναδικά οικοσυστήματα της περιοχής. Με την εφαρμογή του σχεδίου φύλαξης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας, στο οποίο συμμετέχουν και υπάλληλοι του Δασαρχείου Σιδηροκάστρου, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις προστατευόμενες περιοχές, προλαμβάνονται και καταστέλλονται οι έκνομες ενέργειες και οι αξιόποινες πράξεις και ενισχύεται καθοριστικά η φύλαξη των πολύτιμων υδρόβιων πληθυσμών του υγροτόπου της Λίμνης Κερκίνης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Δασάρχης Σιδηροκάστρου, Στέλιος Γαϊδαρτζής

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!