Πετρελαιοκηλίδα: Απόδοση ευθυνών «χωρίς καμία έκπτωση» ζητεί το ΓΕΩΤΕΕ

Για πλήρη αποτυχία των προσπαθειών ελέγχου και περιορισμού της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε στον Σαρωνικό Κόλπο από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» της εταιρείας «FOS Petroleum», κάνει λόγο σε σημερινή ανακοίνωσή του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

«Με έκδηλη ανησυχία αλλά και ξέχειλη αγανάκτηση η κοινή γνώμη παρακολουθεί να εξελίσσεται σε μείζον γεγονός, με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και το περιβάλλον των περιοχών που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο, η πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε η πρόσφατη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ" της εταιρείας "FOS Petroleum"», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση.

«Ένα περιστατικό το οποίο οι αρχικές κυβερνητικές εκτιμήσεις χαρακτήριζαν ως μικρής σημασίας, με επιπτώσεις που θα είχαν το πολύ-πολύ τοπική μόνο εμβέλεια, έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που γνώρισε ο Σαρωνικός», εξηγεί το Επιμελητήριο.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, το γεγονός και μόνο ότι η πετρελαιοκηλίδα απειλεί πλέον το σύνολο σχεδόν του θαλασσίου μετώπου της νοτιοανατολικής Αττικής, καταδεικνύει την πλήρη αποτυχία των προσπαθειών ελέγχου και περιορισμού της οικολογικής καταστροφής.

«Θεωρούμε ότι τη στιγμή αυτή όλες οι προσπάθειες των αρμόδιων αρχών θα πρέπει να επικεντρωθούν στον με κάθε τρόπο και μέσο έλεγχο, κατ’ αρχάς, της πετρελαιοκηλίδας και, στη συνέχεια, στον πλήρη καθαρισμό και αποκατάσταση της θάλασσας και των ακτών που έχουν πληγεί από την καταστροφή», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Θα πρέπει επίσης να γίνει, το συντομότερο δυνατό, μια πλήρης διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο τραγικό αυτό συμβάν. Θα πρέπει να διαλευκανθούν όλες εκείνες οι παράμετροι που επέτρεψαν σε ένα περιστατικό που στην αρχή κρίθηκε ως ήσσονος σημασίας, να εξελιχθεί σε μεγάλη οικολογική καταστροφή. Αν και δεν είναι της στιγμής, είναι δεδομένο ότι ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν σε εκείνους που τις έχουν, χωρίς καμία έκπτωση», συμπληρώνει το ΓΕΩΤΕΕ.

Τονίζει, δε, πως «για ακόμη μια φορά, ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων». «Είναι πλέον σαφές ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σχεδιασμό του τρόπου αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές. Η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε δεν αποτελεί επιλογή αλλά υποχρέωσή μας».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση