Πετρελαιοκηλίδα: Ο Σαρωνικός είναι πιο καθαρός από ό,τι πριν, λέει η κυβέρνηση

Διαβεβαιώσεις και για καθαρότερα νερά σε σχέση με πριν το ναυάγιο του Αγία Ζώνη έδωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί στην Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, λίγες ημέρες μετά τη διαβεβαίωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι οι παραλίες παραδόθηκαν «πιο καθαρές από ό,τι ήτανε, καθώς έγινε εξαιρετικά ποιοτική δουλειά».

Σύμφωνα με τους συναρμόδιους υπουργούς Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, οι μετρήσεις που διεξήχθησαν μετά τη διαδικασία απορρύπανσης δείχνουν χαμηλότερη συγκέντρωση πετρελαϊκών υδρογονανθράκων και άλλων ρύπων στα ανοιχτά του Σαρωνικού σε σχέση με πέρυσι.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε ότι οι μετρήσεις που έγιναν στην ανοικτή θάλασσα έδειξαν 6,8 μικρογραμμάρια/μέτρο πετρελαϊκών ρύπων, έναντι 9,8 μικρογραμμαρίων που είχαν δείξει οι δειγματοληψίες που έγιναν στα ίδια σημεία του Σαρωνικού, το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριου του 2016.

«Άρα λοιπόν φαίνεται ότι η κατάσταση στην ανοιχτή θάλασσα στον Σαρωνικό έχει βελτιωθεί, και σε έναν μεγάλο βαθμό σε όλες τις παραλίες που επλήγησαν δεν έχουμε υπέρβαση του διεθνούς ορίου των 20 mg/l», είπε για να καταλογίσει στην αντιπολίτευση, ότι πριν από 2,5 μήνες είχε «στήσει στον τοίχο την κυβέρνηση» για το θέμα του ναυαγίου.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι διαψεύστηκαν όσοι μιλούσαν περί οικολογικής καταστροφής και προσέθεσε ότι «πλέον δεν υπάρχει ούτε ένα σημάδι από ρύπανση ούτε σε ένα βοτσαλάκι των ακτών της Σαλαμίνας και της Αττικής». «Επρόκειτο για ένα πολύ σοβαρό ατύχημα, με επιπτώσεις που αναστράφηκαν πλήρως», είπε και προσέθεσε ότι επετεύχθη σε πολύ μικρότερο από το προγραμματισμένο διάστημα αποκατάσταση μόνο με φυσικούς και μηχανικούς τρόπους και έγινε ταυτόχρονα και η ανέλκυση, με αποτέλεσμα να είναι καλύτεροι αυτή τη στιγμή οι περιβαλλοντικοί και οι χημικοί και βιολογικοί δείκτες στη περιοχή του ατυχήματος και στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι έχει προεγκριθεί ποσό 51 εκατ. ευρώ από το Διεθνές Ταμείο για τις Αποζημιώσεις από τις Απορρυπάνσεις (IOPC funds) και κάλεσε τους πληγέντες από το ναυάγιο του Σαρωνικού να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά ώστε να διεκδικήσουν αποζημίωση.

«Το Διεθνές Ταμείο για τις Αποζημιώσεις από τις Απορρυπάνσεις, μετά από συνεχή συνεργασία και αφού διαπίστωσε ότι εδώ κάναμε μια δουλειά εξαιρετικά ποιοτική και αποτελεσματική, δημιούργησε Ταμείο στον Πειραιά και όλοι όσοι έχουν υποστεί ζημιές, είτε είναι το Δημόσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ιδιώτες επαγγελματίες, μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους και χωρίς δικαστική διαμάχη να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται», ανέφερε.

Ακόμη, είπε ότι η απορρύπανση έγινε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μέσα και πως η ανέλκυση του Αγία Ζώνη ΙΙ έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Γιάννης Πλακιωτάκης καταλόγισε «ασόβαρους ισχυρισμούς» στην κυβέρνηση, όταν λέει ότι «παραδίδει τις παραλίες πιο καθαρές από πριν», δεδομένου μάλιστα ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές μελέτες διευθέτησης του βυθού και μέτρησης των επιπτώσεων της θαλάσσιας ρύπανσης στους θαλάσσιους οργανισμούς.

«Τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που αντί να έρθει σήμερα να απολογείται για τις τεράστιες διαστάσεις που πήρε το συγκεκριμένο ναυάγιο και σε ό,τι αφορά το θέμα της ρύπανσης, λέει ότι οι παραλίες είναι πιο καθαρές από πριν; Άρα, πρέπει να αφήνουμε εσάς να ρυπαίνετε τις παραλίες και να έρχεστε μετά να τις καθαρίζετε. Αυτά θέλετε να κάνετε; Είναι σοβαρά πράγματα, αυτά;», σημείωσε.

Επίσης, υποστήριξε ότι ακούστηκαν από τους υπουργούς «πολλές ανακρίβειες και πολλά ψέματα» και έφερε ως παράδειγμα ότι αναφέρθηκε πως γίνονται για πρώτη φορά χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου ανελκύσεις ναυαγίου, ενώ έχουν γίνει και στο παρελθόν.

«Το ασφαλιστήριο δεν προβλέπει ανέλκυση παρά ταύτα δόθηκε εντολή για να μην επιβαρυνθεί το Δημόσιο, κάτι που δεν κάνατε ποτέ εσείς», αντέτεινε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αναγνώρισε την ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες απορρύπανσης, ωστόσο ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχουν έμμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες από τη θαλάσσια ρύπανση.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Κουρουμπλής καταφέρθηκε εναντίον όλων όσοι «αντί να αναγνωρίσουν τις πελώριες ευθύνες τους για τα όσα τόσα χρόνια συνέβαιναν», επιδόθηκαν σε «κραυγές φαρισαϊσμού και υποκρισίας», ενώ βρήκαν την ευκαιρία να χτυπήσουν πρόσωπα χωρίς να υπολογίσουν το ηθικό κόστος γι΄ αυτά και τις οικογένειές τους.

Μίλησε δε για ρετάλια της πολιτικής που δεν είχαν το σθένος να αναγνωρίσουν το λάθος τους και να ζητήσουν συγγνώμη και ζήτησε να γίνεται κριτική, «διότι υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις», αλλά όχι με «ανθρωποφαγικό τρόπο».

Απαντώντας τέλος στην ανεξάρτητη βουλευτή, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία ζήτησε σαφή απάντηση για το αν επιτρέπεται τελικώς η κολύμβηση στις περιοχές που έπληξε η ρύπανση, ο κ. Κουρουμπλής, διαβεβαίωσε ότι οι παραλίες είναι καθαρότερες από πριν και την προσκάλεσε «να πάνε μαζί στα βράχια της Πειραϊκής και τη Σαλαμίνα» να το διαπιστώσει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση