Πετρελαιοκηλίδα προκλήθηκε στο Περού μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα

Οι αρχές του Περού απέκλεισαν τρεις παραλίες μετά από πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα.

Διαβάστε - Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Πώς επηρέασε την ατμοσφαιρική πίεση στην Ελλάδα (vids)

Το διυλιστήριο Pampilla, μέρος της ισπανικής εταιρείας Repsol, είπε ότι υπήρξε «περιορισμένη διαρροή» πετρελαίου στις ακτές των περιοχών Callao και Ventanilla κοντά στη Λίμα το Σάββατο λόγω των σαρωτικών κυμάτων, που προκλήθηκαν από την έκρηξη στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η εταιρεία ανάφερε ακόμα ότι η διαρροή σημειώθηκε κατά την εκφόρτωση από δεξαμενόπλοιο.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η διαρροή τέθηκε υπό έλεγχο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρούμπεν Ραμίρεζ είπε ότι το ατύχημα επηρέασε μια έκταση τριών χιλιομέτρων κατά μήκος τριών παραλιών.

«Υπάρχει μεγάλη ζημιά στη βιοποικιλότητα και θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και την ανθρώπινη υγεία», είπε.

«Και έτσι δόθηκε εντολή να αποκοπεί η περιοχή για κάθε είδους δραστηριότητα», είπε ο Ραμίρεζ στους δημοσιογράφους.

Η Pampilla ενδέχεται να κληθεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 34,5 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι εισαγγελείς έχουν ήδη ξεκινήσει σχετική έρευνα στην εταιρεία για μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η Pampilla, η οποία δεν ανέφερε ακριβώς πόσο πετρέλαιο χύθηκε, είπε ότι συνεργάζεται με τις αρχές για να καθαρίσουν τις πληγείσες παραλίες.

Τα πλοία εργάζονταν για τη συλλογή πετρελαίου που εξακολουθούσε να επιπλέει στο νερό, ενώ εργάτες με προστατευτικό εξοπλισμό άρχισαν να καθαρίζουν ότι είχε ξεβραστεί στην ακτή.

«Θέλουμε να πούμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος ότι πρέπει να δώσει συνέχεια και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, γιατί αυτό επηρεάζει τους ψαράδες, τον πληθυσμό που τρέφονται με τα ψάρια και τα θαλάσσια ζώα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η κάτοικος της Βεντανίλα, Μπρέντα Ράμος.

Πηγή: Lifo.gr, με πληροφορίες του phys.org

Πηγή φωτογραφίας: phys.org

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση