Πετρελαιοκηλίδα: Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός για απορρύπανση και ναυτιλία

Έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις με την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μετά τις αποκαλύψεις για το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας που είχε το «Αγία Ζώνη ΙΙ» από υπηρεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αφαιρεθεί η σχετική αρμοδιότητα από το υπουργείο και να μεταφερθεί στους Νηογνώμονες. Ζήτησε, δε, να γίνει έλεγχος σε όλα τα πλοία που έχουν αντίστοιχες άδειες.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολές για:

-Την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων.

-Την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.

-Την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.

-Την συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Εν τω μεταξύ, στη διάθεση του λιμενικού σώματος βρίσκονται μέσα και προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού κόλπου, με απόφαση του υπουργού Αμυνας.

Εν αναμονή κακουργηματικών διώξεων και συλλήψεων

Τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από το Λιμενικό Σώμα για την υπόθεση του ναυαγίου ζήτησε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά, Ειρήνη Τσίβα.

Τη δικογραφία θα παραλάβει ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, ο οποίος, αφού τη μελετήσει, αναμένεται να ασκήσει διώξεις για κακούργημα.

Επίσης, αναμένεται και η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Δεν υπάρχει ρήγμα στο δεξαμενόπλοιο, λέει ο πλοιοκτήτης

ergasies-antirrupansis-buthisi-tou-deksamenoploiou-salamina-selinia-petrelaiokilida

«Ρήγμα στο πλοίο δεν υπάρχει όπως διαπίστωσαν οι δύτες» είπε στον Alpha 989 ο πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη» Θοδωρής Κουντούρης.

Επίσης, επανέλαβε ότι «το πλοίο είχε όλα τα πιστοποιητικά εν ισχύ, είχαμε κάνει αίτηση, έγινε επιθεώρηση και μας έδωσαν δίμηνη παράταση».

Παράλληλα διευκρίνισε πως δεν είπε ότι η ρύπανση δημιουργήθηκε από το Blue Star Patmos, αλλά το ανέφερε σαν παράδειγμα εννοώντας ότι μπορεί να έχει προκύψει και από άλλο πλοίο, όπως είπε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση