Πηγή ρύπανσης το πλύσιμο συνθετικών ρούχων στο πλυντήριο

Μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια, τα οποία καταλήγουν στις θάλασσες, απελευθερώνονται κατά το πλύσιμο των συνθετικών ρούχων (π.χ. ακρυλικά) στο πλυντήριο, λένε οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, η ρύπανση του περιβάλλοντος από μια τέτοια, τόσο καθημερινή και για κάποιους αναγκαία, δραστηριότητα δεν είναι διόλου ασήμαντη, αφού ένας κύκλος πλυσίματος έξι κιλών στο πλυντήριο μπορεί να απελευθερώσει πάνω από 700.000 τέτοιες πλαστικές ίνες στο περιβάλλον.

Το χειρότερο είδος συνθετικού ρούχου από άποψη ρύπανσης είναι το ακρυλικό, που απελευθερώνει σχεδόν 730.000 συνθετικά σωματίδια ανά κύκλο πλυσίματος, πενταπλάσια σε σχέση με τα πολυεστερικά-βαμβακερά ρούχα (138.000) και σχεδόν μιάμιση φορά περισσότερα σε σχέση με τα σκέτα πολυεστερικά (496.000).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, με επικεφαλής τον καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας, Ρίτσαρντ Τόμσον, έπλεναν μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, σε οικιακά πλυντήρια, διαφορετικά ρούχα σε θερμοκρασίες 30 έως 40 βαθμών Κελσίου και με διαφορετικά απορρυπαντικά. Στη συνέχεια, ανέλυσαν σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο τα απόβλητα κάθε πλύσης, καθώς και το «αποτύπωμά» της στο περιβάλλον.

Και ενώ οι ακριβείς επιπτώσεις της ρίψης πλαστικών σωματιδίων στις θάλασσες δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί και κατανοηθεί πλήρως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μια τέτοια συνθήκη είναι ικανή για να μολύνει την τροφική αλυσίδα (για τους οργανισμούς των υδάτων που τρέφονται με ό,τι βρίσκουν μέσα στο νερό).

Όπως λένε οι επιστήμονες, οι μικροσκοπικές πλαστικές ίνες που απελευθερώνονται με το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο, ταξιδεύουν μέσω των αποχετεύσεων και φθάνουν στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, όπου ένα μέρος τους κατακρατείται και ένα άλλο καταλήγει στις θάλασσες.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο επικεφαλής της μελέτης τόνισε την ανάγκη να διερευνηθεί περισσότερο το πόσο ρόλο παίζουν η διάρκεια της πλύσης και η ταχύτητα (στροφές) του πλυντηρίου. Είπε ακόμη ότι οι βιομηχανίες θα πρέπει να ξανασκεφτούν το σχεδιασμό των ρούχων τους, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για το περιβάλλον.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση