Πιλοτική πρόγνωση εξάπλωσης της φωτιάς στη Σιθωνία (Vid)

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της δασικής πυρκαγιάς στις 25 Οκτωβρίου 2018 κοντά στη Σάρτη Σιθωνίας, όπως αυτή προβλέφθηκε από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Το προγνωστικό μοντέλο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο βαθμονόμησης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο προγνωστικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Για το σκοπό αυτό, το ΕΑΑ συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του WRF-SFIRE και την προσαρμογή του στο Μεσογειακό περιβάλλον της Ελλάδας. Πέρα από το στάδιο της αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς, το WRF-SFIRE μπορεί να αξιοποιηθεί και ως εργαλείο για την πρόληψη, συνεισφέροντας στο σχεδιασμό αντιπυρικών στρατηγικών. Ειδικότερα, το προγνωστικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία πλατφόρμα για την εκτέλεση υποθετικών σεναρίων εκδήλωσης πυρκαγιών.

Η ανάπτυξη του προγνωστικού συστήματος WRF-SFIRE πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIre obServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας.

Η  πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018, σε συνεργασία και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η ολοκλήρωση της βαθμονόμησης θα επιτρέψει στη χώρα μας να αποκτήσει ένα πρωτοποριακό προγνωστικό σύστημα, ισχυρό όπλο για την καταπολέμηση και πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, και ίσως πιο σημαντικά, προχωράμε στη βαθμονόμηση του μοντέλου, ώστε να πετύχουμε την προσαρμογή του στο Μεσογειακό περιβάλλον της Ελλάδας.

Απίστευτη αποτύπωση της τεράστιας φωτιάς στην Χαλκιδική, η οποία φάνηκε και από τον δορυφόρο. Διακρίνεται ο καπνός από το ύψος του δευτέρου ποδιού της Χαλκιδικής, ο οποίος φτάνει μέχρι και τη Σκύρο. ( source: NASA)

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση