Στην greenagenda μίλησε ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Σαρδηνία και τη Ρόδο, με τις φονικές πλημμύρες, ρωτήσαμε τον ακαδημαϊκό Χρηστό Ζερεφό, να μας εξηγήσει τους λόγους που εκδηλώνονται με ακραίο τρόπο τα καιρικά φαινόμενα στη Μεσόγειο . Ακόμη, ζητήσαμε από τον διακεκριμένο επιστήμονα, να μας πει τις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια στην δική μας περιοχή.
«Ασφαλώς, θα εκδηλώνονται πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα . Για αυτό, η πολιτεία θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα αλλά και οι πολίτες να είναι προσεκτικοί σε θέματα χωροταξίας. Όπως τόνισε, «η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που υπερθερμαίνεται με την κλιματική αλλαγή.
«Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως οι παρανομίες που έχουν γίνει σε ρέματα κάνουν ακόμη πιο επικίνδυνη την κατάσταση με αποτέλεσμα τα ακραία φυσικα φαινόμενα να αφήνουν πίσω τους θύματα. Για αυτό ο άνθρωπος δεν πρέπει να αψηφά τα στοιχεία της φύσης» τόνισε ο κ. Ζερεφός.
Η πρόσφατη έκθεση για την κλιματική αλλαγή που ακόμη δεν εχει ανακοινωθεί αναφέρεται, σε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων στα προσεχή 50 χρόνια όπως καύσωνες και παρατεταμένη ξηρασία, ανακατανομή της εκδήλωσης έντονων βροχοπτώσεων που θα πλήττουν περιοχές του πλανήτη που είχαν πιο ήπια καιρικά φαινόμενα.
« Για τα προσεχή 40-50 χρόνια θα έχουμε λίγο λιγότερη βροχή, καύσωνες πιο συχνούς σε διάρκεια, δηλαδή αν σήμερα έχουμε δυο κάθε χρόνο στα επόμενα χρόνια οι καύσωνες θα τρεις ή τέσσερις. Ακόμη, η περίοδος κινδύνου εκδήλωση πυρκαγιών εκτιμάται ότι θα επιμηκυνθεί κατά έναν μήνα, αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τη Μεσόγειο ανέφερε ο κ. Ζερεφός.