Οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά στη μέση ηλικία, μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την παχυσαρκία, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Επιστημονική ομάδα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Δρ Έλεν Φλιντ, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 150.000 άτομα από τη βάση δεδομένων Biobank, συσχετίζοντας τον τρόπο μετακίνησης στη δουλειά τους με την κατάσταση της υγείας και το σωματικό τους βάρος.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης από και προς τον χώρο εργασίας ήταν το ποδήλατο, καθώς για ένας μεσήλικας (53 ετών) με σωματικό βάρος 86 κιλά, είναι 5 κιλά πιο ελαφρύς από έναν συνομήλικό του που οδηγεί καθημερινά, ενώ μια γυναίκα 52χρονη βάρους 71 κιλών είναι 4,4 κιλά πιο αδύνατη από μια γυναίκα ίδια ηλικίας που πάει στη δουλειά της με το αυτοκίνητο.
Μετά το ποδήλατο, το περπάτημα από και προς τη δουλειά ήταν η δεύτερη καλύτερη λύση για τη μείωση του βάρους.
Εν τέλει, όσο πιο μακριά βρισκόταν η δουλειά κάποιου, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος, εφόσον προτιμούσε κάποιος το ποδήλατο ή το περπάτημα, όσον αφορά τη μείωση του σωματικού βάρους.
Αλλά ακόμη και η καθημερινή μετακίνηση με τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο, τραμ, μετρό) ήταν καλύτερη από την καθημερινή οδήγηση αυτοκινήτου. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ακόμη και η περιορισμένη σωματική άσκηση που συνεπάγεται η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, παίζει τον θετικό ρόλο της στον έλεγχο της παχυσαρκίας. Το ίδιο ισχύει επίσης για τον συνδυασμό μέσων μαζικής μεταφοράς και περπατήματος ή ποδηλάτου (π.χ. μέχρι/από τον σταθμό του μετρό).