ΠΚΜ: Να υλοποιηθούν άμεσα οι εξαγγελίες για τον πρωτογενή τομέα

Την ελπίδα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα να υλοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να ενισχυθούν οι αγρότες της χώρας, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κ. Μακεδονίας, Φάνης Παπάς, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm», επισημαίνοντας ότι για την Περιφέρεια αποτελεί βασική προτεραιότητα η ουσιαστική ενίσχυση και στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα και έχουν και πολλές γνώσεις. Έχουν τελειώσει σχολές και πανεπιστήμια σε τομείς σχετικούς με την παραγωγή και δεν έχουν τη νοοτροπία να βγάλουν σχολή για να μπουν στο Δημόσιο. Θέλουν να καταπιαστούν με την παραγωγή και την πραγματική οικονομία», ανέφερε ο κ. Παπάς, σημειώνοντας ότι θα ήθελε τα σχετικά προγράμματα να μπορούσαν να τρέξουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

«Η Κεντρική Διοίκηση να μην μπαίνει τροχοπέδη αντί να βοηθά. Προγράμματα όπως αυτά για τους νέους γεωργούς είναι προγράμματα για περιοχές που έχουν αγροτική παραγωγή δεν είναι προγράμματα για να καλύψουμε την ανεργία» σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και επισήμανε: «Και οι αγρότες πρέπει να γίνουν επαγγελματίες, πρέπει να είναι σε αυτό τον τομέα άνθρωποι που τον αγαπούν και θέλουν να σχοληθούν, να μην εφευρίσκουμε νέους αγρότες, αντιθέτως να στηρίξουμε αυτούς που είναι εδώ».

«Βλέπουμε εξαγγελίες και μιλώ για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, εξαγγελίες να μην έχουν μία ακολουθία. Παράδειγμα, για τους Νέους Αγρότες, που πρόσφατα ο πρωθυπουργός, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, είχε εξαγγείλει ότι δεν θα μείνει κανένας νέος αγρότης, επιλαχών, εκτός προγράμματος, δεν άκουσα να κάνει κάποια αναφορά από τη Θεσσαλονίκη», είπε ο αντιπεριφερειάρχης.

Οι ομάδες παραγωγών και η συνεργατικότητα είναι μονόδρομος, σημείωσε ο κ. Παπάς για να μπορέσει η ελληνική παραγωγή να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς αγορές και οι αγρότες να διαπραγμετεύονται τις παραγωγές τους με τις καλύτερες συνθήκες.

«Όσον αφορά στη συνεργατικότητα και τις ομάδες παραγωγών, ήδη έχουν καθυστερήσει τα προγράμματα ενίχυσης των αγροτών, είτε πρόκειται για τα σχέδια βελτιώσης, είτε πρόκειται για τις ομάδες παραγωγών ή τις συνεταιριστικές ομάδες και έχει κατεβεί τό όριο, που σήμαίνει ότι μία ομάδα παραγωγών μπορεί να κάνει και μία οικογένεια», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης και συμπλήρωσε:«Έτσι όμως είμαστε πάλι σε έναν λάθος δρόμο. Το ζήτημα δεν είναι να κάνει μία ομάδα παραγωγών κάποιος για να πάρει ένα ποσοστό επιδότησης με καλύτερους όρους αλλά αυτό γίνεται για έναν και μονδικό σκοπό. Να γίνουν πιο ισχυροί στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά».

Ο κ. Παπάς βρίσκεται ήδη στην Αθήνα καθώς στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, για τη διαχείριση των βοσκοτόπων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση