Πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης από υπολείμματα καφέ

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Πως θα σας φαινόταν εάν από τα υπολείμματα καφέ από την καφετιέρα σας ή από την μηχανή του espresso και του cappuccino μπορούσαν να δημιουργηθούν πλήρως ανακυκλώσιμα και βιοδιασπώμενα ποτήρια και φλιτζάνια για να απολαμβάνετε τον αγαπημένο σας καφέ;

Επί της ουσίας θα ήταν εφικτός ο περιορισμός των εκατομμυρίων πλαστικών ποτηριών, που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση, για να μπορούν να πωλούνται και να καταναλώνονται καφέδες κάθε είδους.

Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου εκτιμάται ότι ο τζίρος των καφετεριών ξεπερνά το ένα δις. Ευρώ, μία τέτοια πρακτική ίσως βοηθούσε στην διάδοση της χρήσης ολοένα και περισσότερων ανακυκλώσιμων συσκευασιών πώλησης καφέ.

Την ιδέα της «δημιουργικής» αξιοποίησης των υπολειμμάτων καφέ έκανε πράξη μία εταιρεία start-up, η οποία έχει την ονομασία Kaffeeform και έδρα την Ιαπωνία.

Η μέθοδος της συγκεκριμένης εταιρείας έχει να κάνει με την ξήρανση των υπολειμμάτων καφέ, που συγκεντρώνονται σε μεγάλες ποσότητες από καφετέριες και στη συνέχεια την ανάμειξη τους με συγκολλητικές φυτικές ουσίες και κόκκους ξύλου, προκειμένου το τελικό προϊόν να αντέχει την θερμότητα (φωτό).

Τα ποτήρια και τα φλιτζάνια που παράγονται με αυτό τον τρόπο αντέχουν να χρησιμοποιούνται για αρκετά χρόνια, μπορούν να πλυθούν σε πλυντήριο πιάτων και είναι πλήρως βιοδιασπώμενα και εκ νέου ανακυκλώσιμα.

Από έξι κούπες υπολειμμάτων καφέ espresso μπορούν να παραχθούν ένα φλιτζάνι και το πιατάκι του.

Τα υπολείμματα του καφέ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για λίπασμα, αλλά και για την κατασκευή πέλλετ για την κάλυψη αναγκών θέρμανσης, καθώς αποτελούν μία καθαρή και εναλλακτική μορφή ενέργειας.

Προς το παρόν η Kaffeeform παράγει φλιτζάνια espresso και cappuccino, καθώς και ένα επαναχρησιμοποιούμενο κύπελλο (takeaway) με καπάκι.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση