Ένα μικρό δάσος θα δροσίζει το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Συνθήκες δροσισμού, ανακούφιση τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και περισσότερο πράσινο, αναμένεται να απολαμβάνουν οι κάτοικοι, επαγγελματίες και διερχόμενοι πολίτες της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου, εμπορική καρδιά της Θεσσαλονίκης γνωστή ως «Φραγκομαχαλάς». Μετά την πρόσφατη τελετή εγκαινίων της βιοκλιματικής αναβάθμισης, η Greenagenda.gr εστιάζει στα περιβαλλοντικά οφέλη του έργου  και  τις νέες μικροκλιματικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην περιοχή που θα ισχύσουν κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.

Ο Σπύρος Κάνουρας, φυσικός με επαγγελματική εμπειρία σε αντικείμενα Αειφορικής ενέργειας, μας μίλησε για την αλλαγή του μικροκλίματος που θα επιτευχθεί με τις παρεμβάσεις στην αναβαθμισμένη πλατεία. Στο σημείο, η μέση μέγιστη θερμοκρασία αέρα αναμένεται να μειωθεί κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα βελτιωθούν τα επίπεδα  θερμικής άνεσης κατά 16,3% σε μια τυπική καλοκαιρινή ημέρα.

Όσον αφορά στη μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων στην πλατεία Χρηματιστηρίου για κλιματισμό και την αντίστοιχη ελάττωση των εκλυόμενων αερίων φαινομένου του θερμοκηπίου, αυτή υπολογίζεται σε 81,76% σύμφωνα με τον κ. Κάνουρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κάνουρας, στη διάρκεια των μετρήσεων τα προηγούμενα έτη διαπιστώθηκε ότι «παρά τις σχετικά ήπιες θερμοκρασίες αέρα που παρατηρούνται στην περιοχή, η πολύ μικρή ταχύτητα ανέμου και οι υψηλές επιφανειακές θερμοκρασίες κτηρίων και οδοστρωμάτων προκαλούσαν συνθήκες δυσφορίας στην περιοχή μελέτης. Ειδικά σε στενούς δρόμους με ψηλά κτήρια, όπου δεν είναι εύκολη η αποβολή θερμότητας κατά τη διάρκεια της νύχτας (αστικές χαράδρες) η θερμική δυσφορία καθίσταται εντονότερη».

Πιο συγκεκριμένα, οι μετρήσεις που πραγματοποίηθηκαν είχαν δείξει τα παρακάτω:

- Σχεδόν αμελητέα ροή ανέμου, με πολύ χαμηλή ταχύτητα: κάτω από 1m/s στο μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής.

- Θερμοκρασίες περιβάλλοντος υψηλότερες σε σχέση με τα δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού του αεροδρομίου Μακεδονία (μέση τιμή στην περιοχή 39,9°C το μεσημέρι της θερμότερης ημέρας), σε επιβεβαίωση του φαινομένου νησίδας θερμότητας της πόλης.

- Υψηλές επιφανειακές θερμοκρασίες (μέση τιμή στην περιοχή 52,6°C το μεσημέρι, 12:00, της θερμότερης ημέρας)

- Θερμικές συνθήκες δυσφορίας (μέση τιμή φυσιολογικής ισοδύναμης θερμοκρασίας PET στην περιοχή: 47,1°C το μεσημέρι της θερμότερης ημέρας)

O κ. Κάνουρας μάς εξήγησε ότι «το φαινόμενο θερμικής νησίδας πλήττει έντονα το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης με αιχμές σε πυκνοδομημένες ζώνες του κέντρου και των δήμων της δυτικής πλευράς. Η περιοχή της Πλατείας Χρηματιστηρίου είναι μία απ' αυτές».

Οι παρεμβάσεις που έγιναν αφορούν:

- Τοποθέτηση ανεμιστήρων για την ενίσχυση της ροής του αέρα

- Τοποθέτηση νεροκουρτίνων για τον δροσισμό της περιοχής

- Τοποθέτηση ψυχρών υλικών σε όλα τα δάπεδα στους δρόμους, πεζόδρομους και τα πεζοδρόμια

Ακόμη, τοποθετήθηκαν 290 νέα δένδρα για το σκιασμό της περιοχής και συνολικά το πράσινο αυξήθηκε κατά 110% στην περιοχή.

Έτσι, οι μετεωρολογικοί σταθμοί αναμένεται να μας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες  για τη μεταβολή του τοπικού κλίματος.

πλατεια1 πλατεια2 πλατεια3 πλατεια4

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση