του Θοδωρή Καραουλάνη
Η κλιματική αλλαγή, όπως καλά γνωρίζουν οι τακτικοί αναγνώστες της Greenagenda, συχνά δεν βρίσκει τον δρόμο προς τη δημοσιότητα και τα μεγάλα ΜΜΕ, παρά μόνον όταν βιώνουμε τις αλλαγές που επιφέρει ή όταν πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της είναι τόσο σημαντικές που κινούν το ενδιαφέρον. Φυσικά στη δική μας ιστοσελίδα η κάλυψη των θεμάτων είναι συχνή και εκτενής οπότε χαιρόμαστε όταν βλέπουμε προσπάθειες πολιτών, ιδίως νέων, που προσπαθούν και εκείνοι από την πλευρά τους να συμβάλλουν στην ενημέρωση και τη διάχυση της γνώσης και των εξελίξεων για την κλιματική αλλαγή. Μία από αυτές τις προσπάθειες, που ξεκίνησε από το Λονδίνο, και μάλιστα με ελληνικό χρώμα, είναι η «The Climate Collective».
Το Climate Collective είναι μια πλατφόρμα που παρέχει χώρο στους ανθρώπους από κάθε φυλή, περιοχή, υπόβαθρο, επάγγελμα και ούτω καθεξής, για να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες και εμπειρίες από την αλλαγή του κλίματος.
Ο ιδρυτής της προσπάθειας Χρήστος Βρεττός μίλησε στη Greenagenda για το τι είναι η προσπάθεια αυτή, τους στόχους και τις προοπτικές της. «Ουσιαστικά ζητάμε από ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το background, την ειδικότητα ή τις ασχολίες τους, να μοιραστούν μαζί μας κάποιες σκέψεις ή ιστορίες ή εμπειρίες σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Ο σκοπός του πρότζεκτ είναι αρχικά να δώσουμε ένα πρόσωπο σε ένα φαινόμενο που γενικά θεωρείται λίγο αόριστο, μακρινό ή απροσδιόριστο και τελικά να ευαισθητοποιήσουμε ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να συνδεθούν μεταξύ τους και να δράσουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο άλλος μεγάλος σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τις τομές ανάμεσα σε διαφορετικά γνωστικά πεδία, π.χ. τι σχέση έχει το περιβαλλοντικό κίνημα με τη νομική, θρησκεία, ανθρώπινα δικαιώματα, αρχιτεκτονική, τέχνη (και λοιπά) και πώς μπορούμε να καθιερώσουμε σχέσεις ουσιαστικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε αυτά τα πεδία ώστε να βρούμε δημιουργικές (και κοινές) λύσεις για τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας».
Η ιστοσελίδα της προσπάθειας περιέχει περισσότερες πληροφορίες και λειτουργεί ως κεντρικό σημείο αναφοράς από τις ιστορίες και τις απόψεις που δημοσιεύονται από φίλους στις ιστοσελίδες κοινωνικών δικτύων όπως το instagram, twitter, facebook. Για παράδειγμα, όπως διαπιστώσαμε χθες, στο Instagram TheClimateCollective μπορείτε να βρείτε διαφορετικές ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων για την κλιματική αλλαγή. Αρκετές μάλιστα προέρχονται από Έλληνες. Οι ιστορίες είναι σύντομες, μέχρι 300 λέξεις μάξιμουμ και συνοδεύονται από φωτογραφία ή βίντεο.
Ο ιδρυτής του The Climate Collective είπε στη Greenagenda ότι η προσπάθεια ξεκίνησε ως ιδέα από τον ίδιο και δύο, τότε, φίλες του από συζητήσεις στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Ο Χρήστος Βρεττός και οι συμφοιτητές του σπούδαζαν στο University College London και κατέληξαν ότι δεν αρκεί να σπουδάζουν για το περιβάλλον, να υπογράφουν κείμενα για την κλιματική αλλαγή ή να κάνουν likes στα socialmedia: έπρεπε να κάνουν κάτι πιο συγκεκριμένο. Κατέληξαν λοιπόν να ξεκινήσουν αυτήν την προσπάθεια και σήμερα η ομάδα αποτελείται, εκτός από τον Χρήστο, από τις Μυρτώ Καρύδη, Sicily Fiennes, Éadin O’Mahony, οι οποίοι όλοι πλέον ζουν, μετά την αποφοίτησή τους, σε διαφορετικές χώρες.
Μιλώντας στην Greenagenda ο Χρήστος τόνισε ότι θέλουν να δώσουν ανθρώπινο πρόσωπο, να περιγράψουν σε κοντινό πλάνο ιστορίες και απόψεις για ένα φαινόμενο που πολλοί θεωρούν απρόσωπο, μακρινό και επιστημονικό. Αλλά δεν είναι. Και θέλουν επίσης να αναδείξουν τις τομές και τις σχέσεις ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και σε άλλους τομείς της ζωής και της επιστήμης.
Σε ερώτημα της Greenagenda για τα επόμενα βήματα και τις προοπτικές ο κ. Βρεττός σημείωσε ότι το εγχείρημά τους είναι εξελισσόμενο και δυναμικό, οπότε πάντα υπάρχει νέο και καλύτερο να κάνουν. Για παράδειγμα μας ανέφερε ότι στις αρχές Ιουνίου πραγματοποίησαν εκδήλωση στο Λονδίνο, στην Πρεσβεία του Ελ Σαλβαδόρ, την οποία επέλεξαν ως χώρο γιατί θα είναι μία από τις χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Το event συγκέντρωσε αρκετό ενδιαφέρον και τα λιγοστά έσοδά του θα στηρίξουν μια περιβαλλοντική ΜΚΟ στο Ελ Σαλβαδόρ. «Συζητούμε συνεργασίες και εκθέσεις με καλλιτέχνες διαφόρων ειδών τέχνης, ώστε σε έναν χώρο, για παράδειγμα, να υπάρξει συνδυαστικά κάλυψη του θέματος από διαφορετικές πτυχές, τέχνες και επιστήμες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Το The Climate Collective συζητά ακόμη πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές όπως να εκδώσει ένα βιβλίο με βάση τις ιστορίες των υποστηρικτών ή να μετεξελιχθεί σε ΜΚΟ, ενώ βρίσκεται σε επαφή με διεθνείς φορείς και ΜΚΟ (και στη χώρα μας) για συνεργασία και παρουσίαση του έργου και των προοπτικών. Τονίζει μάλιστα ότι βλέπει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολίτες στη χώρα μας και εύχεται να συμβάλλει να αλλάξει η εικόνα όσον αφορά τη συλλογική δράση, όπου τα περιβαλλοντικά θέματα δεν έχουν τόσο αγωνιστικό κοινό σε κινητοποιήσεις, σε αντίθεση με άλλα κοινωνικά προβλήματα όπως ο ρατσισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη κλπ.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Βρεττό, το πιο σημαντικό διακύβευμα της προσπάθειας είναι να καταφέρουν να αναδείξουν ότι «η οικολογία είναι στο κέντρο των πραγμάτων», αναφέροντας για παράδειγμα το προσφυγικό με τους εκατομμύρια περιβαλλοντικούς πρόσφυγες που ήδη υπάρχουν και θα αυξηθούν μελλοντικά ή κοινωνικά προβλήματα που έχουν ενσωματωμένες περιβαλλοντικές διαστάσεις. «Ο κόσμος πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι μακρινό και μπανάλ, αλλά δεν είναι», σημειώνει με έμφαση.