Πλατφόρμα συνεργασίας για τα ζώα συντροφιάς

Το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Η πλειονότητα των φιλοζωικών οργανώσεων εκτιμά ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία προκειμένου να προστατευθούν δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή». Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία Κτηνιάτρων εργαζομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου έως πριν από λίγες ημέρες βρισκόταν η αρμοδιότητα της προστασίας ζώων συντροφιάς, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «θεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης» που αγνόησε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Απειλούν επίσης να προσφύγουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έλαβε υπ’ όψιν μόνον τους «επαγγελματίες εκτροφείς» και τους «επαγγελματίες φιλόζωους». Κάτι που ωστόσο δεν προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο, αντίθετα, βάζει φρένο στις ανεξέλεγκτες γέννες των ζώων ράτσας και υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες ζώων να στειρώνουν τα κατοικίδιά τους, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Το εν λόγω νομοσχέδιο αποβλέπει στη θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων. Eτσι, δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η δημόσια διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας», τονίζεται από το υπ. Εσωτερικών.

Το πρόγραμμα «Aργος» προβλέπει για πρώτη φορά συγκεκριμένο πλαίσιο, χρηματοδότηση αλλά και ποινές για τους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την ευζωία και τη στείρωση των ζώων συντροφιάς. Μάλιστα, προβλέπεται η στείρωση 1 εκατ. ζώων. Oσον αφορά την ευθύνη των δήμων, ορίζονται ποινές σε περίπτωση που δεν επιτελούν το έργο τους, όπως παρακράτηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης –σε μια προσπάθεια να σταματήσει η ντροπή των δημοτικών κυνοκομείων– ότι σε αυτά θα μπορεί να μπαίνει το κοινό σε συγκεκριμένες ώρες.

Oσον αφορά τους κηδεμόνες των ζώων, υπάρχουν κίνητρα ώστε να είναι συνεπείς, ενώ ορίζεται και το πλαίσιο για πραγματοποίηση νόμιμων υιοθεσιών ζώων από ανθρώπους στο εξωτερικό. Με το ν/σ θεσμοθετείται ηλεκτρονικό βιβλιάριο των ζώων συντροφιάς καθώς και μητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, μητρώο καταφυγίων, μητρώο επαγγελματιών και ερασιτεχνών εκτροφέων αλλά και πανελλήνια πλατφόρμα ζώων συντροφιάς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση