ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΠΕ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Tην επιβολή πλαφόν στο ΕΤΜΕΑΡ, το τέλος υπέρ των ΑΠΕ, για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως προβλέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις της Ε.Ε. ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Κωνσταντίνος Κουκλέλης σε συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Στόχος είναι να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τον κλάδο, καθώς παραμένει από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.

Η ΕΒΙΚΕΝ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, κατέθεσε προτάσεις και απόψεις για τον υπολογισμό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της βιομηχανίας, την επίσπευση της υλοποίησης του μέτρου της διακοψιμότητας, τη φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας και τα κόστη του φυσικού αερίου.

Ο υπουργός δήλωσε ότι οι προτάσεις θα εξεταστούν με προσοχή για να υπάρξουν λύσεις συμβατές με τις ανάγκες της παραγωγικής δραστηριότητας, τις προωθούμενες αλλαγές στην ενεργειακή αγορά και τις απαιτήσεις του συνολικού κυβερνητικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου υπουργού Δημοσθένης Παπασταμόπουλος.

Στο κείμενο που κατέθεσε η ΕΒΙΚΕΝ τονίζεται ο κίνδυνος να τεθεί από τις Βρυξέλλες ζήτημα αναδρομικής πρόσθετης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ για το 2014, το 2015 και το 2016, εξέλιξη που σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετη επιβάρυνση της βιομηχανίας κατά 10 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βιομηχανίες ζητούν να εφαρμοστούν οι προβλέψεις των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε. (παρ. 189) για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις και για το κόστος που θα προκύψει προτείνουν να ακολουθηθεί η πρακτική της αντιστάθμισης ρύπων, που χρηματοδοτείται από τμήμα των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Με ανάλογο τρόπο ζητείται να ρυθμιστεί και το τέλος λιγνίτη. Σχετικά με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα βιομηχανικά καύσιμα, στη συνάντηση ξεκαθαρίστηκε πως το θέμα «ακουμπά» στα δημοσιονομικά και ότι στη φάση αυτή των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να τεθεί.

Επίσης, η ΕΒΙΚΕΝ έθεσε και το θέμα της εξασφάλισης των πόρων για την αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους των εκπομπών ρύπων για τα έτη 2016-2020 από τα έσοδα της δημοπράτησης των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση