Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Δείγματα νερού και ιζημάτων από Παγασητικό, ακτές, εκβολές Πηνείου και νότιο Θερμαϊκό

Δειγματοληψίες νερού και ιζημάτων, στον θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού Κόλπου, τις ανατολικές ακτές της Θεσσαλίας, τις εκβολές του ποταμού Πηνειού και τον νότιο Θερμαϊκό Κόλπο, πραγματοποιήθηκαν από το ΕΛΚΕΘΕ, από 4 έως 8 Οκτωβρίου. Οι δειγματοληψίες έγιναν με το Ωκεανογραφικό Σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΕΥΔ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Κατά τη διάρκεια των δειγματοληψιών ελήφθησαν δείγματα νερού και ιζήματος σε πλέγμα 25 σταθμών με έμφαση στην παράκτια ζώνη που έχει πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Κατά τη διάρκεια του πλου πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων (διαλυμένο οξυγόνο, θερμοκρασία, πυκνότητα, ένταση και κατεύθυνση ρευμάτων, pH, BOD5), ενώ στα δείγματα που έχουν συλλεχθεί θα πραγματοποιηθούν αναλύσεις χημικών και βιολογικών παραμέτρων (προσδιορισμός φυτοφαρμάκων και γεωργικών φαρμάκων, υδρογονανθράκων, αναδυόμενων οργανικών ενώσεων, βαρέων μετάλλων, θρεπτικών αλάτων, οργανικού άνθρακα, αζώτου, φωσφόρου, χρωμοφόρου διαλυτής οργανικής ύλης, αιωρούμενης ύλης, πλαστικών - μικροπλαστικών, μικροβιολογικών, μελέτη της βιομάζας και των ειδών φυτοπλαγκτού, βενθικών κοινωνιών κ.ά.) προκειμένου να αποτυπωθεί η ποιότητα των υδάτων και ιζημάτων καθώς και οι επιπτώσεις του πλημμυρικού φαινομένου στο υδάτινο οικοσύστημα της περιοχής.

Τα δείγματα θα αναλυθούν στα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΕΚΠΑ, ενώ τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται σύντομα.

Η δειγματοληψία-αυτοψία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης της οικολογικής ποιότητας υδάτων ποταμών, παρακτίων και μεταβατικών υδάτων της Ελλάδας, σε εφαρμογή του Άρθρου 8 της Οδηγίας 2000/60/ΕΕ, το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα: ‘Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη’ – ΕΣΠΑ 2014-2020 (https://www.ymeperaa.gr/).

Στην αποστολή συμμετείχαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας.

Κανένα επιβλαβές μικρόβιο σε ψάρια και μύδια του Θερμαϊκού από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Εν τω μεταξύ, δειγματοληψίες σε αλιεύματα (ψάρια και οστρακοειδή), που συλλέχθηκαν από τον Θερμαϊκό κόλπο σε Θεσσαλονίκη και Πιερία, για την ανίχνευση επιβλαβών μικροοργανισμών, όπως αυτοί προβλέπονται στην ισχύουσα Νομοθεσία, πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων δεν ανιχνεύθηκαν παθογόνα μικρόβια.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος των οστρακοκαλλιεργητών Κυμίνων Κώστας Βερβίτης, «οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πραγματοποιούμε εμείς ως επαγγελματίες γίνονται κάθε εβδομάδα και δεν είχαμε δει κάτι ανησυχητικό την τελευταία περίοδο, ειδικά στο χρονικό σημείο που η θάλασσα στη Θεσσαλία επιβαρύνθηκε από τα φερτά υλικά λόγω των πλημμυρών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υψηλές θερμοκρασίες που είχαν καταγραφεί παρουσίασαν αποκλιμάκωση και έτσι δεν υπήρξαν προβλήματα με την ανάπτυξη των γόνων στις μυδοκαλλιέργειες, γεγονός το οποίο δημιουργεί θετικούς οιωνούς για μια καλή χρονιά όσον αφορά την παραγωγή των επόμενο διάστημα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση