Πλημμύρισαν από σκουπίδια οι ακτές του Μπαλί της Ινδονησίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν οι αρχές της Ινδονησίας το δημοφιλές νησί Μπαλί λόγω των τεράστιων ποσοτήτων πλαστικών απορριμμάτων στις παραλίες του. Η χώρα με τα περισσότερα από 17.000 νησιά έχει σοβαρό πρόβλημα σκουπιδιών.

Η Ινδονησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός θαλάσσιων σκουπιδιών παγκοσμίως, πίσω μόνο από την Κίνα, την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Πέρα από την υποβάθμιση των παραλιών, τα πλαστικά απορρίμματα εμποδίζουν τις πλωτές οδούς, επηρεάζουν τη μεταφορά και αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρών, δημιουργώντας ταυτόχρονα κίνδυνο για τα θαλάσσια ζώα.

Το ζήτημα των αποβλήτων έχει γίνει ανεξέλεγκτο στη δυτική πλευρά του νησιού  σε ένα τμήμα 3,7 χιλιομέτρων της ακτογραμμής προκαλώντας την κινητοποίηση των κατάλληλων πόρων. Περίπου 700 καθαριστές με 35 φορτηγά απομακρύνουν κάθε μέρα 100 τόνους σκουπίδια. Σε αυτήν την περιοχή βρίσκονται δημοφιλείς παραλίες όπως το Τζιμπαράν, η Κούτα και το Σεμίνιακ.

Αν και οι οικονομικές ανησυχίες και η αρνητική επίδραση στον τουρισμό είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την κινητοποίηση, ο κίνδυνος των πλαστικών απορριμμάτων είναι ακόμα μεγαλύτερος για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Τα μικροπλαστικά μπορούν να μολύνουν τα ψάρια που, εάν καταναλωθούν από τον άνθρωπο, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Η Ινδονησία, η οποία έχει πληθυσμό 261 εκατομμυρίων, έχει δεσμευτεί να μειώσει τα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα κατά 70% μέχρι το 2025, εν μέρει με την ενίσχυση των προγραμμάτων ανακύκλωσης και τη μείωση της χρήσης πλαστικών σακουλών.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση