Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισε από κόσμο η γιορτή της πράσινης ηλεκτροκίνησης «Voltάρω 6»

Του Νίκου Αβουκάτου

Περισσότερα από 5.000 άτομα επισκέφθηκαν την πράσινη γιορτή της ηλεκτροκίνησης «Voltάρω 6» που διοργάνωσε η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η φετινή διοργάνωση εντυπωσίασε τους επισκέπτες οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη χρήση ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφοράς και καινοτόμων εφαρμογών που κάνουν τις καθημερινές μετακινήσεις εντός του αστικού ιστού πιο εύκολες, πιο άνετες και πιο ασφαλείς.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά σκούτερ, ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια, αλλά και drones από μια μεγάλη ποικιλία μοντέλων αποκάλυψαν τα πλεονεκτήματά τους σε ότι αφορά στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, την άψογη οδηγική συμπεριφορά και το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επίσης οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης χρησιμοποίησαν τα  ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνι και γνώρισαν  τον τρόπο λειτουργίας των σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων μοτοποδηλάτων τελευταίας γενιάς.

«Είναι μια γιορτή, ένας θεσμός που έχουμε υποστηρίξει από την αρχή με όλες τις δυνάμεις μας ως Περιφέρεια. Λόγω των κρίσιμων συγκυριών με την ενεργειακή κρίση οφείλουμε να διαδώσουμε ακόμη περισσότερο τη χρήση της ηλεκτροκίνησης και ένα βιώσιμο τρόπο ζωής. Επιπλέον, ως Περιφέρεια  πραγματοποιούμε δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών ενώ συνεχίζουμε να προμηθεύουμε τους δήμους και τις υπηρεσίες με ηλεκτρικά οχήματα. Ακόμη, τοποθετούμε λαμπτήρες τύπου led και  αναβαθμίζουμε ενεργειακά τα κτίρια με φωτοβολταικά. Θα συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις και τις πολιτικές μας με τη διάθεση των πόρων αξιοποιώντας το νέο ΕΣΠΑ που θα ξεκινήσει σήμερα. Καλωσορίζουμε του πολίτες στη γιορτή της ηλεκτροκίνησης και αξίζουν συγχαρητήρια στον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα» επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τσιτζικώστας.

Η φετινή διοργάνωση συνέπεσε με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καινοτομίας για την Αστική Κινητικότητα για την έναρξη λειτουργίας περιφερειακού κόμβου καινοτομίας για την αστική κινητικότητα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, παρόντος του υφυπουργού αρμόδιου αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου και της υπεύθυνης Νότου της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την καινοτόμο βιώσιμη αστική κινητικότητα, Μαρία Πάολα Καϊσέδο.

Στο χώρο της γιορτής της ηλεκτροκίνησης παραβρέθηκε ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Μιχάλης Παπαδοπουλος .«Το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωτοπορεί, όπως άλλωστε το συνηθίζει, η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί, η Βόρεια Ελλάδα είναι σε πρώτη προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αστική κινητικότητα να είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, αλλά να περιλαμβάνει όλα τα μέσα μεταφοράς, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης συνεχάρη τους διοργανωτές της γιορτής που συμβάλει στη διάδοση της χρήσης της ηλεκτροκίνησης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση ενώ δεν έκρυψε την ικανοποίηση για την μεγάλη επισκεψιμότητα.

«Είναι σημαντικό στη Θεσσαλονίκη να δίνουμε λύσεις για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Μέχρι το 2030 η πόλη θα έχει ηλεκτρικά  οχήματα και ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς Όλοι είμαστε μαζί  μας   προσπαθούμε να λύσουμε στο  κυκλοφορικό  μέσω της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων  φιλικών προς το περιβάλλον» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Παρούσα στο «Voltάρω 6» ήταν και η Aristurtle, η αγωνιστική φοιτητική ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που  το  πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο αγώνων στη Βόρεια Ελλάδα, που έλαβε ήδη δεκάδες βραβεία σε διεθνείς αγώνες Formula. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη συνομίλησε με τους φοιτητές και ενημερώθηκε  για τη κατασκευή  του τις αγωνιστικές επιδόσεις  της ομάδας η οποία προσπαθεί να συμβάλει στην έρευνα γύρω από τις καινοτόμες τεχνολογίες και να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υλοποιώντας πρωτοποριακά προϊόντα υψηλού επιπέδου.

Ακόμη την πράσινη γιορτή επισκέφθηκαν ο Κώστας Γκιουλέκας και ο αρμόδιος Τομεάρχης ενέργειας και περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης αλλά και άλλοι βουλευτές της Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ο οποίος τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχει έντονη δυναμική γύρω από τη μικροκινητικότητα, που είναι μαζί με τις συγκοινωνίες ο πυρήνας της βιώσιμης κινητικότητας. «Αυτό δίνει την ευκαιρία στην πόλη της Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα, εφόσον η πόλη έχει ήδη διπλασιάσει τον στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν καθημερινά και περιμένει ήδη τα νέας γενιάς ηλεκτρικά λεωφορεία που θα έρθουν από τον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη, αλλά και με την ολοκλήρωση του έργου του μετρό, έχει τη δυνατότητα πραγματικά να αποτελέσει την πρώτη ελληνική πόλη, η οποία θα λειτουργεί στο πλαίσιο των αστικών μεταφορών στο επίπεδο που λειτουργούν όλες οι μεγάλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές πόλεις», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως και σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις, αρκετοί ήταν αυτοί οι οποίοι έκαναν ορθοπεταλιές και έγραψαν χιλιόμετρα στα 50 spin bikes. Το χρηματικό αντίτιμο για την ενέργεια που συγκεντρώθηκε θα αποδοθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και το Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού νομού Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση