Πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης του Άραχθου για πλημμύρες

Το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής, του τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχε στη Διημερίδα με τίτλο «Η Ανάπτυξη των Πόλεων μέσα από τα Ποτάμια τους» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας.

Η Διημερίδα διοργανώθηκε από τον Δήμο Αρταίων σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια, την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Καθηγητής κ. Χρυσόστομος Στύλιος, Διευθυντής του Εργαστήριου και Επιστημονικώς Υπεύθυνος του έργου συμμετείχε με μια εξαιρετικής σημασίας παρουσίαση όπου ανέλυσε το έργο «Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης, πρόληψης, διαχείρισης και έγκαιρης ενημέρωσης για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή του Άραχθου», το οποίο υλοποιεί η Ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις δράσεις του έργου που έχουν ως στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής στη δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης και διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων, ενώ επισήμανε τη σημασία του για την Πολιτική Προστασία. Στα πλαίσια του έργου, συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο δεδομένα, απεικονίζονται χωροχρονικά σε ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφορικών και αξιοποιώντας προηγμένες τεχνικές υπολογιστικής νοημοσύνης υλοποιείται η μοντελοποίηση του φαινομένου και η δημιουργία ενός Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων.

Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του Άξονα Προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014 - 2020 και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Έργου http://www.watcharachthos.eu/

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση