Πλωτά αιολικά πάρκα από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Ocean Winds

Τη συνεργασία τους για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες ανακοίνωσαν και επισήμως χθες η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE, Ocean Winds (OW). Oι δύο εταιρείες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσδιορίσουν τις καταλληλότερες περιοχές και στη συνέχεια θα αναπτύξουν ένα πλήρες πλάνο έργων συνολικής δυναμικότητας άνω του 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας. Η Ocean Winds διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από έργα της τάξεως του 1,5 GW υπό κατασκευήν και 4 GW υπό ανάπτυξη, με στόχο τα 5 έως 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τρίτη αναδεικνύει το ενισχυμένο στρατηγικό ενδιαφέρον της πορτογαλικής EDPR για την ελληνική αγορά. Η θυγατρική της EDP, της αντίστοιχης ΔΕΗ της Πορτογαλίας, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας σημαντικό ποσοστό κατέχει η κινεζική εταιρεία China Three Gorges Corporation, εκπροσωπεί το ένα σκέλος της κοινοπραξίας Ocean Winds, έχει υπογράψει μέχρι στιγμής τρεις συμφωνίες συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες για τρεις διαφορετικές τεχνολογίες ΑΠΕ στην Ελλάδα. Toν Φεβρουάριο του 2020 υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τη διερεύνηση της από κοινού ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα τουλάχιστον 400 MW. Toν Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με την «Ελλάκτωρ» για την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων της «Ελλάκτωρ», ισχύος 900 ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την εκτιμώμενη αξία τής από κοινού επένδυσης, στην πλήρη υλοποίησή της, να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Το πρώτο στάδιο υλοποίησης αυτής της συνεργασίας αφορά την απόκτηση και από κοινού ανάπτυξη από την «Ελλάκτωρ» και την EDP Renewables δύο συμπλεγμάτων υπό ανάπτυξη αιολικών πάρκων μέγιστης ισχύος 436,8 MW στη Ν. Εύβοια. Η EDP Renewables αποτελεί παγκόσμια ηγέτιδα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ούσα η 4η μεγαλύτερη παραγωγός αιολικής ενέργειας στον κόσμο και 2η στην Ευρώπη, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 11,55 GW, και ένα στρατηγικό πλάνο αύξησης σε 25 GW έως το 2025. Πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» θέλουν την πορτογαλική εταιρεία να εξετάζει και νέες συνεργασίες στην Ελλάδα στον τομέα της αποθήκευσης.

Στην προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας σε μία από τις σημαντικές υπεράκτιες αγορές της Μεσογείου αναφέρθηκε με δηλώσεις του επ’ αφορμή της συμφωνίας με την TΕΡΝΑ Ενεργειακή ο διευθύνων σύμβουλος της Ocean Winds, Σπυρίδων Μαρτίνης. Ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, δήλωσε με τη σειρά του: «Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πιστή στη δέσμευσή της να παράγει καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ στην Ελλάδα, έχει αναγνωρίσει ότι το επόμενο βήμα προς τη βιωσιμότητα είναι η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι ιδανικά για τις ελληνικές θάλασσες, τόσο λόγω του βάθους όσο και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση