Ποδηλάτες και πεζοί απόλαυσαν τον «Αθωνικό Περίπατο»


"Δώστε χώρο στους πεζούς και τα ποδήλατα"

ήταν το σύνθημα και το ζητούμενο της διπλής εκδήλωσης, πεζοπορίας και ποδηλατοπορίας που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής συνόρων Αγίου Όρους, το Σάββατο που μας πέρασε.

Εκατό ποδηλάτες ξεκίνησαν από τα Νέα Ρόδα, διήνυσαν 13 χιλιόμετρα πανέμορφης παραλιακής διαδρομής και αφού πέρασαν  μέσα από την Ουρανούπολη ολοκλήρωσαν την πορεία τους στα  όρια   του Αγίου Όρους.  Στο ίδιο σημείο έφτασαν πεζοί παραθεριστές και κάτοικοι της περιοχής, που ξεκίνησαν από τον Πύργο Ουρανούπολης και έκαναν τον παραδοσιακό περίπατο του χωριού, που έχει καταργηθεί τα τελευταία χρόνια από τη σκόνη και την επικινδυνότητα που δημιουργούν οι συχνές διελεύσεις αυτοκινήτων.

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνδρομή των δυναμικών ποδηλατικών οργανώσεων "Πολύχρωμοι ποδηλάτες" και  "Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης", καθώς και της "Ένωσης για τα δικαιώματα των πεζών", και είχε τη συμμετοχή πολλών πολιτιστικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων της Ανατολικής Χαλκιδικής.Ιδιοκτήτες  ξενοδοχείων  και επιχειρήσεων   της περιοχής προσέφεραν δροσιστικά ποτά στους ποδηλάτες κατά τη διαδρομή και κεράσματα στο τέλος.

Πεζοί και ποδηλάτες διεκδίκησαν  τον χώρο που τους έχει αφαιρέσει η μηχανοκίνητη κυκλοφορία, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή μετακίνηση με τους πιο υγιεινούς, οικολογικούς και οικονομικούς τρόπους, το περπάτημα και το ποδήλατο.Οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν εδώ και χρόνια να διαπλατυνθεί ο υπάρχων δρόμος που αποτελεί μια εφιαλτική διαδρομή για όποιον τολμά να την διασχίσει πεζός, και να δημιουργηθεί ένας πρότυπος παραθαλάσσιος περίπατος  (ΑΘΩΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ).

Οι διοργανωτές    ευχαριστούν    τα ξενοδοχεία  Eagles Palace, Άκραθως, Ακτή Ουρανούπολη, Θεοξένια, Αύρα και Σκήτες για τους "σταθμούς δροσιάς", την οικονομική στήριξη και τη διάθεση λεωφορείων για την επιστροφή των συμμετεχόντων. Ευχαριστούμε το ζαχαροπλαστείο Σεκέρογλου και το φούρνο Καραστέργιου. Επίσης,   την 10η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που άνοιξε τον Πύργο της Ουρανούπολης και μας ξενάγησε στον αρχαιολογικό χώρο Μονής Ζυγού. Ευχαριστούν τους δέκα τοπικούς συλλόγους που αγκάλιασαν την εκδήλωση.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!