Ποδηλατοπορία & Πεζοπορία Ουρανούπολης

Καλούμε τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους καλοκαιρινούς και εφήμερους κατοίκους και επισκέπτες, να ξεσκονίσουν το ποδήλατό τους και να συμμετέχουν στην ποδηλατοπορία. Καλούμε όσους θέλουν να περπατήσουν, να βρίσκονται στις 10 στον Πύργο της Ουρανούπολης.

H  Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών, οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης και οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες  διοργανώνουν το Σάββατο 20 Αυγούστου  την πρώτη Ποδηλατοπορία & Πεζοπορία Ουρανούπολης διεκδικώντας αξιοπρεπείς ποδηλατικές και πεζοπορικές υποδομές  στη διαδρομή από τα Νέα Ρόδα μέχρι την Ουρανούπολη και τα όρια του Αγίου Όρους.

 

 

Το πρόγραμμα:

ΠΟΔΗΛΑΤΑ:

9:30 συγκέντρωση ποδηλάτων και ποδηλατών στην θέση "διώρυγα του Ξέρξη" έξω από τα Νέα Ρόδα. Ενοικίαση ποδηλάτων για όσους δεν έχουν (θα υπάρχουν ποδήλατα IDEAL 21 ταχυτήτων προς ενοικίαση με 10 ευρώ, τηλεφωνήστε στο 6977656850 για κράτηση!).

10:00 Εκκίνηση ποδηλάτων προς Τρυπητή, Ουρανούπολη, Μονή Ζυγού.

11:00 άφιξη στη Μονή Ζυγού.

ΠΕΖΟΙ:

10:00 συγκέντρωση στον Πύργο Ουρανούπολης, προαιρετική ξενάγηση στον Πύργο

10:30 εκκίνηση πεζοπορίας

11:00 άφιξη στη Μονή Ζυγού.

 

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

 

 

«Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση του 1991 η περιοχή από την Ιερισσό μέχρι και την οριογραμμή του Αγίου Όρους. Και το αντιλαμβάνεται κανείς καθώς αρχίζει να κατηφορίζει προς τα Νέα Ρόδα, ερχόμενος από Ιερισσό, βλέποντας το εκπληκτικό τοπίο να εξαπλώνεται μπροστά του ανάμεσα από πράσινους λόφους, στο βάθος την Αμμουλιανή, τον Πύργο της Ουρανούπολης κι ακόμη παραπέρα τον επιβλητικό Άθω. Αμέσως μετά τα Νέα Ρόδα βρίσκεσαι να πορεύεσαι παράλληλα ή μέσα στο έργο που έφτιαξε πριν 2.500 χρόνια ο Πέρσης βασιλιάς για να περάσει τα καράβια του. Από την Τρυπητή και μέχρι την Ουρανούπολη θαυμάζεις το πράσινο και τη θάλασσα στα πόδια σου, και μετά, από τον παραλιακό χωματόδρομο εισάγεσαι στο Αθωνικό τοπίο και καταλήγεις στα σύνορα του Αγιου Όρους, στην αναδυόμενη από τα ερείπια Μονή Ζυγού.

 

Πιστεύουμε πως αυτή η διαδρομή χρειάζεται, εκτός από την τακτοποίηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, αξιοπρεπείς υποδομές για περπάτημα και ποδήλατο. Χρειάζεται άνετο ασφαλές πεζοδρόμιο και ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης. Ακόμη καλύτερα, δρόμο με ξεχωριστή χάραξη μακριά από τη θορυβώδη και ρυπαρή διέλευση των αυτοκινήτων όπου αυτό είναι δυνατό. Δρόμο με δική του ταυτότητα, σήμανση και ιστορικές πληροφορίες, με νυχτερινό φωτισμό και σκιασμένα σημεία ανάπαυσης για τις ζεστές ώρες, με παγκάκια και βρύσες. Θα μπορούσε να λέγεται “Αθωνικός Περίπατος” και να γίνει παγκόσμια γνωστός και αναγνωρίσιμος.

Για τα παραπάνω, όσο φουτουριστικά κι αν ακούγονται, έχει γίνει το πρώτο βήμα. Για τη «Διώρυγα του Ξέρξη» υπάρχει μελέτη στο δήμο Αριστοτέλη, που προβλέπει πεζοπορική διαδρομή σε όλο το μήκος της διώρυγας. Για το τμήμα Τρυπητής- Ουρανούπολης, υπάρχει επίσης μελέτη διαπλάτυνσης του υπάρχοντος δρόμου με πεζοδρόμιο πλάτους τριών μέτρων (να η υποδομή για τον ποδηλατόδρομο) και τέλος, για το μικρό τμήμα Πύργου Ουρανούπολης– Μονής Ζυγού, υπάρχει προμελέτη της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που ορίζει προδιαγραφές δρόμου ήπιας κυκλοφορίας.

Διεκδικούμε και ελπίζουμε να ενταχθούν σύντομα αυτά τα έργα στο σχεδιασμό του Δήμου και της Περιφέρειας.

Η διαδομή αυτή, 12 χιλιόμετρα φύσης και ιστορίας, μπορεί να αναδειχθεί και να αναδείξει την περιοχή. Σήμερα η «Διώρυγα του Ξέρξη» είναι ένας μη αναγνωρίσιμος δρόμος με μια αδιάφορη πινακίδα να μισοαναγγέλει με ασάφεια το μοναδικό Περσικό μνημείο στην Ευρώπη. Ο δρόμος από Τρυπητή προς Ουρανούπολη, παρά την ομορφιά του, είναι πηγή μεγάλης αμηχανίας και εκνευρισμού για τους εκατοντάδες επισκέπτες που επιχειρούν να τον περπατήσουν για να αισθανθούν, να δουν και να μυρίσουν το τοπίο, και αντ’ αυτού έρχονται αντιμέτωποι με βιαστικούς "γιωταχήδες" (δε γνωρίζουν οι κουτόφραγκοι ότι ο μόνος σωστός τρόπος για να απολαύσεις ένα μέρος είναι να το διασχίζεις με το ΙΧ αυτοκίνητό σου, με κλιματισμό και μουσική). Το τελευταίο δε κομμάτι προς το Άγιο Όρος, καταφύγιο περιπατητών αλλά και πάρκιγκ λεωφορείων, «πλουτίζει» τον επισκέπτη με σκόνη και χαλίκια και τον κάνει να αναθεματίζει την ώρα που ξεκίνησε τον «περίπατο».

 

Το σωματείο μας, θέλοντας να τονίσει τη σημασία της ιστορικής και πανέμορφης αυτής διαδρομής στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, διοργανώνει το Σάββατο 20 Αυγούστου ποδηλατοπορία που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από τα Νέα Ρόδα και θα καταλήξει στη Μονή Ζυγού. Στο ίδιο σημείο θα καταλήξει και πεζοπορία που θα ξεκινήσει στις 10:30 από τον Πύργο Ουρανούπολης.

 

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η ποδηλατοπορία θα γίνει με συνοδεία Τροχαίας, γιατρού και της ομάδας διάσωσης Μεγάλης Παναγίας. Θα υπάρξουν τέσσερις «σταθμοί δροσιάς» με νερό και δροσιστικά σνακς, οργανωμένοι από ξενοδοχεία κατά μήκος της διαδρομής.

Όσοι ποδηλάτες κουραστούν, συνεχίζουν με λεωφορείο που θα ακολουθεί (+τρέηλορ για το ποδήλατο).

Στο χώρο κατάληξης της πορείας, δίπλα στο φυλάκιο Αγίου Όρους, στη σκιά των δέντρων και δίπλα στη θάλασσα, θα προσφερθούν μπουγάτσα και αναψυκτικά.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στη μονή Ζυγού από αρχαιολόγο της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Θα γίνει δωρεάν επιστροφή των ποδηλατών στον τόπο εκκίνησης με λεωφορεία ξενοδοχείων και μεταφορά των ποδηλάτων από την εταιρεία διοργάνωσης ποδηλατικών εκδρομών Cycle Rides & Tours.

Όσοι ποδηλάτες επιθυμούν, μπορούν να επιστρέψουν στα Νέα Ρόδα με το ποδήλατό τους.

Για τα τελευταία νέα, τρόπους μετάβασης, ειδικές τιμές σε καταλύματα, επισκεφθείτε τις επόμενες μέρες την ιστοσελίδα της Ένωσης για τα δικαιώματα των πεζών (www.enosipezon.gr) ή ψάξτε στο Facebook για «Ποδηλατοπορία Ουρανούπολης».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!