Ποιες ποικιλίες ελληνικών κρασιών ευνοεί η κλιματική αλλαγή και ποιες όχι

του Νίκου Αβουκάτου

Η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί ένα θετικό παράγοντα για την καλύτερη ποιότητα του οίνου στις όψιμες ποικιλίες σταφυλιών, όπως το αγιωργήτικο, το μοσχοφίλερο, το ξινόμαυρο και το cabernet sauvignon. Αντίθετα, στις μη όψιμες παρατηρήθηκε μια σταθερή κατάσταση, με εξαίρεση το syrah για το οποίο καταγράφηκε μια ιδιαίτερα σημαντική πτώση στην ποιότητά του.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υποψήφιος διδάκτωρ της Σχολής Γεωλογίας του ΑΠΘ Γιώργος Κουφός, μιλώντας στη Greenagenda.gr, στο περιθώριο του 28ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κουφός μαζί με συναδέλφους του αποτύπωσαν την τάση της ποιότητας του ελληνικού οίνου και αν αυτή σχετίζεται με τις κλιματικές συνθήκες. Συγκεκριμένα διερευνήθηκαν δέκα ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται ευρέως στον ελλαδικό χώρο, πέντε ξενικών, όπως το cabernet sauvignon,το merlot και το sauvignon blanc και πέντε τοπικών ποικιλιών, όπως η μαλαγουζιά, το ασύρτικο και οι όψιμες ποικιλίες, όπως το ξινόμαυρο και το μοσχοφίλερο.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ της Σχολής Γεωλογίας Γιώργος Κουφός

«Με βάση το quality score εξειδικευμένων ειδικών που αξιολόγησαν τις όψιμες ποικιλίες για το άρωμα, τη γεύση και τη διαύγεια των αίνων διαπιστώθηκε σημαντική άνοδος της ποιότητας του οίνου με τις παρούσες κλιματικές συνθήκες. Η μελέτη μας είχε δεδομένα των τελευταίων 15 ετών, μέχρι το 2016», είπε ο κ. Κουφός.

Επίσης, τα δεδομένα που ελήφθησαν υπόψη είχαν σχέση με τον μέσο όρο της παραγωγής οίνου από διάφορους παραγωγούς σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Κουφός τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, πιο συστηματική καταγραφή και οπωσδήποτε να εξεταστεί στο μέλλον κατά πόσο συνεισφέρουν οι τεχνικές και οι πρακτικές οινοποίησης στην ποιότητα του οίνου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση