Ποιες τροφές μπορούν να μας προστατέψουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι των πόλεων.

Αν σε αυτό προσθέσουμε και τους γρήγορους ρυθμούς ζωής, το άγχος και το στρες, την έλλειψη ύπνου, τότε το μείγμα γίνεται… εκρηκτικό και ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την υγεία μας.

Μέσα από τη σωστή διατροφή γενικά και την άσκηση μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις επιπτώσεις του αστικού τρόπου ζωής στην υγεία μας.

Ειδικότερα, όμως, υπάρχουν ορισμένες τροφές οι οποίες φαίνεται να βοηθούν σημαντικά στα επιμέρους «πλήγματα» που προκαλεί στο σώμα και το πνεύμα μας η ζωή στις μεγαλουπόλεις. Ποιες είναι αυτές;

Τροφές που προστατεύουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την υγεία των πνευμόνων μας. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C φαίνεται να βοηθά αρκετά στο να αποβάλλονται ο τοξίνες και οι μολύνσεις από αυτούς.

Πλην των λεμονιών και των πορτοκαλιών, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, φρούτα και λαχανικά εξίσου ή και περισσότερο πλούσια σε βιταμίνη C, είναι το μπρόκολο ή ένα είδος κερασιού που λέγεται Ασερόλα. Μάλιστα το μπρόκολο φάνηκε σε μια έρευνα ότι βοηθά στο να αποβληθεί από το σώμα μια καρκινογόνος ουσία που ονομάζεται βενζόλιο και βρίσκεται στο καυσαέριο.

Τροφές που ενισχύουν την αποτοξίνωση

Ένα ακόμα τρόφιμο που βοηθά τους πνεύμονες να αποβάλλουν τις ρυπογόνες ουσίες είναι ο ανανάς, χάρη στο ένζυμο βρομελίνη, το οποίο, παρά το περίεργο όνομά του, είναι ό,τι πρέπει για να «καθαρίσουν» οι πνεύμονες. Πλην αυτού, ο ανανάς είναι μια σούπερ τροφή για το στρες των πόλεων χάρις στο μαγγάνιο, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς δρα ως φυτικό αντικαταθλιπτικό.

Στη μάχη κατά των ελεύθερων ριζών που προκαλούνται από τη μόλυνση του αέρα, το συκώτι είναι στην πρώτη γραμμή πυρός. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το λεμόνι μπορεί να βοηθήσει τη δράση του συκωτιού στο να αποβάλλει τις τοξίνες, ενώ χάρις στο κιτρικό και ασκορβικό οξύ που περιέχει βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων του pH στο σώμα.

Τροφές κατά του στρες

Οι βλάβες που προκαλεί η ζωή στην πόλη στο σώμα μας δεν είναι μόνο οργανικής φύσης, είναι και ψυχολογικής. Ένα αρκετά αποτελεσματικό βότανο που βοηθά στο να καλμάρουν τα νεύρα μας είναι το τσάι μάτσα. Πωλείται σε σκόνη και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και αντιστρεσογόνο δράση χάρη σε ένα συγκεκριμένο αμινοξύ το οποίο αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης όταν περνά στο αίμα, τη λ-θεανίνη.

Το στρες επίσης διαταράσσει τον ύπνο, ακόμα ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα όσων ζουν στην πόλη. Η μπανάνα και ο χουρμάς φαίνεται να έχουν ηρεμιστική δράση πριν τον ύπνο. Συγκεκριμένα, η δημοφιλής μπανάνα αποτελεί πηγή μελατονίνης, μιας ορμόνης του ύπνου, αλλά και καλίου και μαγνησίου, δύο μεταλλικά στοιχεία τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και ηρεμούν την εγκεφαλική δραστηριότητα, χαλαρώνοντας τους μυς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση