Ποιος είναι ο «Μάριος», η θαλάσσια χελώνα της Νάξου που έγινε viral τρώγοντας μοβ μέδουσες

Ο Μάριος, η θαλάσσια χελώνα της Νάξου, έγινε viral στο ελληνικό διαδίκτυο, ύστερα από ένα βίντεο που ανάρτησε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Naxos island wildlife protection με τη χελώνα να καταβροχθίζει δεκάδες μοβ μέδουσες (Pelagia noctiluca), που κάνουν για δεύτερη χρονιά «απόβαση» στις ελληνικές ακροθαλασσιές.

Θυμηθείτε: Θαλάσσια χελώνα στη Νάξο έφαγε πάνω από 100 μοβ μέδουσες μέσα σε μισή ώρα (vid)

Μετά την τεράστια απήχηση που είχε το βίντεο, έναν χρόνο μετά την αρχική του δημοσιοποίηση, οι υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής οργάνωσης, έγραψαν λίγα λόγια για αυτή τη μοναδική θαλάσσια χελώνα της Νάξου που ανέδειξε τη σημαντικότητα του είδους στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ο Μάριος είναι μια αρσενική Caretta carretta με μήκος καβουκιού 71εκ., τον οποίο κατέγραψε η οργάνωση για πρώτη φορά το 2014 να κολυμπάει στη παραλία της Αγίας Άννας και έκτοτε κάθε χρόνο από τα μέσα Απρίλη έως περίπου και τον Δεκέμβριο περιφέρεται στα ίδια νερά, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη εξοικείωση με τους ανθρώπους.

Όλα αυτά τα χρόνια, σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση, «παρατηρούμε τη συμπεριφορά και την εξέλιξή του, προσέχοντας τα μέρη που συχνάζει από επικίνδυνες ανθρώπινες δραστηριότητες και ενημερώνουμε τους κολυμβητές για την αποφυγή ενόχλησής του. Το 2021 μας προβλημάτισε ένα τραύμα στο πτερύγιο πιθανόν από κάποιο καρχαριοειδές, αλλά ευτυχώς επουλώθηκε χωρίς να χρειαστεί την παρέμβασή μας».

Ο Μάριος καθώς και οι άλλες θαλάσσιες χελώνες το μόνο που χρειάζονται είναι καθαρές και ασφαλείς θάλασσες, δεν έχουν καμία ανάγκη από το τάισμα ή την επαφή μαζί μας που μονό κακό μπορεί να τους προκαλέσουν.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζώης Νάξου τονίζει ότι «εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται για τα άγρια ζώα της Νάξου, με ιδιαίτερη μέριμνα για την θαλάσσια χελώνα, πραγματοποιώντας παρατηρήσεις στο πεδίο και επεμβαίνοντας όπου χρειαστεί. Σκοπό μας αποτελεί η αρμονική συμβίωση με αυτό το μοναδικό πλάσμα που έχουμε την τύχη να συγκατοικούμε σε αυτό το υπέροχο νησί».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση