Τετραπλάσιες επενδύσεις σε ΑΠΕ έως το 2040 σε σχέση με τα ορυκτά

Ως το 2040, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης αναμένεται να έχει φτάσει το 70%, και των Ηνωμένων Πολιτειών το 44%.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προσελκύσουν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερες επενδύσεις μεταξύ 2016 και 2040, σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, παρά τις σταθερά χαμηλές τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με νέα έκθεση του Bloomberg.

Όπως δημοσίευσαν και τα πρακτορεία Reuters και AP, αναμένεται να επενδυθούν 7,8 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, και 1,2 τρισ. για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Οι περισσότερες εξ αυτών θα βρίσκονται στην Ινδία και σε άλλες αναδυόμενες ασιατικές αγορές. Το φυσικό αέριο θα προσελκύσει 892 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως στη Βόρεια Αμερική, παρά το χαμηλότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ως πηγή παγκόσμιας παραγωγής, το φυσικό αέριο θα ξεπεραστεί από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2027. Μετά από άλλα δέκα χρόνια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προσπεράσουν και τον άνθρακα», δήλωσε στο Reuters η Έλενα Γιαννακοπούλου, μέλος της ερευνητικής ομάδας που συνέγραψε την έκθεση.

Οι ειδικοί του Bloomberg υπολογίζουν όμως ότι απαιτούνται ακόμα 5,3 τρισ. δολάρια επενδύσεων έως το 2040, ώστε τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα να μην ξεπεράσουν το όριο των 450 μερών ανά εκατομμύριο.

Οι εκπομπές στην Κίνα, η οποία θα φτάσει γρηγορότερα σε στάδιο μετάβασης της οικονομίας και της βιομηχανίας της, θα φτάσουν την ανώτατη τιμή τους το 2025. Αντίθετα, η αυξανόμενη χρήση του άνθρακα στην Ινδία και σε άλλες οικονομίες της Ασίας θα ωθήσει τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 5% πάνω από τα επίπεδα του 2015 ως το 2040. Το ίδιο έτος, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης αναμένεται να έχει φτάσει το 70%, και των Ηνωμένων Πολιτειών το 44%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση