Πολύτιμο καταφύγιο στις λιμνοθάλασσες του Καλαμά βρήκε ένας σπάνιος επισκέπτης (φωτο)

Πολύτιμο καταφύγιο στις λιμνοθάλασσες του Καλαμά βρήκε ένας σπάνιος επισκέπτης, αφού κατά την επόπτευση - φύλαξη του Δέλτα από τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά εντοπίστηκε μία Μαυροκέφαλη Πάπια (Aythya fuligula).

Η μαυροκέφαλη πάπια (Aythya fuligula) έχει μήκος 43 εκατοστά, με λευκά πλευρά και χαρακτηριστικό λοφίο το αρσενικό ενώ με πιο καφετί φτέρωμα το θηλυκό. Στην πτήση και τα δύο φύλα έχουν λευκή ράβδωση στις φτερούγες.

Δεν φωλιάζει στην Ελλάδα αλλά έρχεται στην πατρίδα μας τον χειμώνα οπότε τη συναντάμε σε πολλά μέρη. Τα μεγαλύτερα κοπάδια από Μαυροκέφαλες πάπιες απαντώνται στις μεγάλες λίμνες της Βόρειας Ελλάδας και της Αιτωλοακαρνανίας. Χαρακτηριστικό αυτού του είδους πάπιας αλλά και αρκετών άλλων ακόμη είναι ότι στη χώρα μας και, ιδιαίτερα στα νότια, ξεχειμωνιάζουν πολύ περισσότερες θηλυκές πάπιες. «Τα αρσενικά προτιμούν να μένουν πιο βόρεια ώστε να γυρίσουν γρήγορα την άνοιξη στους τόπους αναπαραγωγής και να πιάσουν τις καλύτερες θέσεις!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Φορέας.

Η Μαυροκέφαλη, που λέγεται και «τσικνόπαπια», τρέφεται με φυτική τροφή, με μαλάκια και άλλα ασπόνδυλα, βουτώντας σε βάθος μέχρι και δέκα μέτρων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση