Πολύ θετικές προοπτικές για ΑΠΕ, εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας

του Θοδωρή Καραουλάνη

Πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις έγιναν για την εξέλιξη και τις προοπτικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου Athens Energy Forum 2017, αν και πρέπει να παρατηρήσουμε ότι από πλευράς προσέλευσης τα πάνελ συζήτησης για τις ΑΠΕ είχαν μάλλον το μικρότερο κοινό…

Σε ερώτηση για το αν είναι έτοιμο το δίκτυο μεταφοράς και διανομής να υποδεχθεί νέες μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ, ο κ. Χατζυαργυρίου του ΔΕΔΔΗΕ, αφού σημείωσε ότι σήμερα το δίκτυο είναι σε καλό σημείο όσον αφορά τη χωρητικότητα, τόνισε ότι αν μιλάμε για μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ τότε το δίκτυο της χώρας χρειάζεται ενίσχυση και μάλιστα χρειάζεται κυρίως να γίνει «έξυπνο». Ο ΔΕΔΔΗΕ, σημείωσε, έχει εκπονήσει 12 στρατηγικά σχέδια για τη μετατροπή του ηλεκτρικού δικτύου σε «έξυπνο δίκτυο», ενώ προγραμματίζονται επενδύσεις 1,25 δις ευρώ για αυτόν τον λόγο. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζεται ότι η επένδυση στο δίκτυο φέρνει περίπου 7% απόδοση ενώ αν το δίκτυο γίνει smart grid τότε η απόδοση μπορεί να ανέβει ακόμη και στο 8,5%, οπότε μπορεί να γίνει εξαιρετικά θελκτική η προοπτική συμμετοχής σε τέτοια projects από επενδυτές.

Όσον αφορά το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας από τις ΑΠΕ, ο κ. Χατζυαργυρίου σημείωσε σε σχετική ερώτηση ότι η «λιανική αποθήκευση», δηλαδή η αποθήκευση από αυτοπαραγωγούς ενέργειας μέσω ΑΠΕ έχει μικρή βάση και χρησιμότητα από την στιγμή που υπάρχει το net-metering και μπορεί να λειτουργήσει ως «αποθήκη» το ίδιο το δίκτυο. Όμως σημείωσε ότι οι λύσεις αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ είναι εξαιρετικά σημαντικές, ως σωστή και καλή λύση, για αποθήκευση ενέργειας κυρίως από ΑΠΕ στα νησιά της χώρας. Και αυτή είναι μια επιλογή που προχωρά για το επόμενο διάστημα, ενώ το σχέδιο αυτό προβλέπει αρχικά ανοιχτές προσκλήσεις προς ιδιώτες για τη δημιουργία energy storage projects στα νησιά αλλά αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον τότε θα «μπει» στο παιχνίδι ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ.

Στη διάρκεια των συζητήσεων σε στρογγυλό τραπέζι αναδείχθηκε και το κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας και των σχετικών επενδύσεων. Ο κ. Δενδρινός από την EBRD ανέλυσε πως θα μπορούσε να «στηθεί» ένα σχέδιο επένδυσης σε εξοικονόμηση – αποδοτικότητα και πως θα μπορούσε να συμμετέχει η Τράπεζα. Σημείωσε ότι για να συμμετέχει ο διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός σε τέτοιες επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα πρέπει καταρχήν να υπάρχει όφελος για το περιβάλλον. Ακολούθως θα κάνει η EBRD μια σοβαρή τεχνική μελέτη την οποία θα χρηματοδοτήσει η ίδια, αν υπάρχει η κατάλληλη κλίμακα (δηλαδή αν η επένδυση είναι μεγάλη), βάζοντας τον πήχη για τη σχέση EBRD – ελληνικής αγοράς στα 5 εκατομμύρια ευρώ για έργα ενεργειακής εξοικονόμησης. Ακολούθως θα γίνει σοβαρή αξιολόγηση από εξειδικευμένη ομάδα, ανέφερε. Όσον αφορά ένα σχήμα χρηματοδότησης, η EBRD θα μπορούσε να συμμετέχει με ένα 30%, επίσης 30% ως 40% θα μπορούσε να προέλθει από τράπεζες, άλλους οργανισμούς ή επενδυτές και με τουλάχιστον ένα 30% να συμμετέχει ο ίδιος ο φορέας της συγκεκριμένης επένδυσης. Το παράδειγμα αυτό θα ήταν λειτουργικό για μια επενδύση εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό, για παράδειγμα, τομέα, ή στον βιομηχανικό, εφόσον οι δείκτες το έκριναν αποδοτικό.

O Σωτήρης Κάπελλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) τόνισε ότι την περίοδο 2008-2013, όταν δηλαδή αναπτύχθηκε η αγορά λειτουργούντως με ταρίφες, εγκαταστάθηκαν 2600MW φωτοβολταϊκών. Αυτά αντιστοιχούν σε επενδύσεις ύψους άνω των 5 δις ευρώ. Με τις τιμές που παρατηρούμε τελευταία στις δημοπρασίες αποδεικνύεται, σημείωσε, ότι το κόστος έχει μειωθεί. Ο κ. Κάπελλος τόνισε ότι τα φωτοβολταϊκά έχουν φτάσει πλέον να παράγουν το 7% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενώ ταυτόχρονα το κόστος έχει μειωθεί ραγδαία, κατά 80% σε σχέση με το 2009. Ο κ. Κάπελλος δήλωσε μάλλον αισιόδοξος για την εξέλιξη και τις προοπτικές στο μέλλον αφού όπως σημείωσε η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη η πιο φθηνή ΑΠΕ ενώ σύντομα αναμένει να γίνει φθηνότερη και από τη συμβατική παραγωγή με καύσιμα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση