ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Η μέγιστη παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Πορτογαλία έφτασε τα 4,2 γιγαβάτ τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την εθνική κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επιχείρηση ηλεκτρισμού Redes Energéticas Nacionais (REN).

Η παραγωγή ενέργειας εκείνη την ημέρα ξεπέρασε κατά 80 μεγαβάτ το προηγούμενο ρεκόρ αιολικής ενέργειας που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ των ωρών 02.00 και 05.30 το πρωί, η παραγωγή αιολικής ενέργειας της Πορτογαλίας παρέμεινε πάνω από τη συνολική ζήτηση ενέργειας.

Συνολικά, τα αιολικά πάρκα στη χώρα παρήγαγαν 86,5 γιγαβατώρες εκείνο το 24ωρο, που ισοδυναμούν με το 65% της εθνικής ζήτησης για εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα σημειώθηκε σημαντική πτώση της παραγωγής, στις 29,6 γιγαβατώρες.

Η Πορτογαλία διαθέτει σήμερα ισχύ περίπου 4,95 γιγαβάτ εγκατεστημένης αιολικής ενέργειας, καθιστώντας την τη δεύτερη πιο σημαντική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στη χώρα, μετά την υδροηλεκτρική ενέργεια. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα στο 31% έως το 2020. Ο στόχος κρίνεται πλέον ως εύκολα εφικτός, καθώς το ποσοστό αυτό είχε ήδη φτάσει το 25,7 τοις εκατό στα τέλη του 2013.

Εξάλλου, η ιβηρική χώρα έχει ήδη μειώσει την εξάρτησή της στα ορυκτά καύσιμα από το 85 στο 72 τοις εκατό, εν μέρει χάρις και στην ώθηση από τις επενδύσεις πράσινης ενέργειας που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση