Μολυσμένο αέρα αναπνέει πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού

Η αιτία του θανάτου για έναν στους εννέα ανθρώπους που πέθαναν το 2012 σχετιζόταν με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μια νέα μελέτη με τίτλο "Ατμοσφαιρική ρύπανση του περιβάλλοντος: Μια συνολική αξιολόγηση της έκθεσης και το βάρος των ασθενειών"  η οποία δημοσιεύθηκε στη Γενεύη, τόνισε το ανθρώπινο κόστος λόγω του μολυσμένου αέρα.

Πηγές  ρύπανσης του αέρα όπως σωματίδια καυσαερίων από τα οχήματα, η καύση άνθρακα σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ή η καύση των δασών ενέχει κινδύνους για την δημόσια υγεία, διαπίστωσε η μελέτη.

Η μελέτη έδειξε ότι το 92% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αναπνέουν εξωτερικό αέρα που είναι μολυσμένος πέρα ​​από τα επίπεδα που κρίνονται αποδεκτά  σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές τον ΠΟΥ.

Όσον αφορά την ρύπανση του αέρα στο εσωτερικό περιβάλλον δημιουργούνται επίσης πρόσθετοι κίνδυνοι. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον βρώμικο αέρα που εισέρχεται στο σπίτι, αλλά και από τις ξυλόσομπες, τη κηροζίνη ή και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Το 2012, εκτιμάται ότι από τους 6,5 εκατομμύρια θανάτους  - σχεδόν το 12% παγκοσμίως αποδόθηκαν στην εσωτερική και εξωτερική ρύπανση του αέρα.

Περίπου 3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονταν στην εξωτερική ρύπανση του αέρα  αναφέρεται σε δελτίο τύπου του ΠΟΥ, εξίσου θανατηφόρα  μπορεί να είναι και η ρύπανση του αέρα σε εσωτερικό χώρο.

«Τα νέα αυτά δεδομένα είναι αρκετά για να κάνουν όλους μας να ανησυχήσουμε ιδιαίτερα» υπογράμμισε  η Μαρία Νίρα, η επικεφαλής του τμήματος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση