«Πράσινες άμυνες» για τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες

Από το 2008 κατά μέσο όρο 26,4 εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν ετησίως τα σπίτια τους από τις φυσικές καταστροφές. Για τη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση ο ΟΗΕ αλλά και οι διεθνείς εταίροι του εργάζονται με σκοπό να υποστηρίξουν τις ευάλωτες χώρες και κοινότητες σε όλο τον κόσμο στα θέματα μετανάστευσης και μετατόπισης πληθυσμών.

Με τις πρωτοβουλίες αλλά και δράσεις τους γίνεται μια προσπάθεια ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι των φυσικών καταστροφών και να βοηθηθούν οι κοινότητες να χτίσουν τις «πράσινες άμυνες» για να προετοιμαστούν αλλά και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη, ο ΟΗΕ μαζί με ανθρωπιστικούς οργανισμούς εργάζεται  ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Τον περασμένο Μάιο στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός του Τουβαλού έκανε έκκληση για ένα ψήφισμα του ΟΗΕ με το οποίο να δημιουργηθεί  η νομοθετική προστασία για τους ανθρώπους που εκτοπίζονται από τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένου των κοινοτήτων οι κάτοικοι των οποίων έχουν απομακρυνθεί τα σπίτια τους εξαιτίας της ανόδου των θαλασσών, της λειψυδρίας και άλλων απειλών.

Ήδη, το νησιωτικό έθνος του Κιριμπάτι έχει προετοιμαστεί να μεταφέρει ολόκληρο τον πληθυσμό της στα Φίτζι, αν η στάθμη της θάλασσας συνεχιστεί να αυξάνεται. Μάλιστα έχει αγοράσει έκταση στα νησιά Φίτζι προκειμένου να μεταφέρει 100.000 άτομα από τον πληθυσμό του καθώς επιταχύνονται οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση