«Πράσινες» επενδύσεις σε αγροδιατροφικά προϊόντα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

O «θησαυρός» της ελληνικής αγροδιατροφής γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό πως αποτελεί έναν από τους κινητήριους μοχλούς της οικονομικής ανάπτυξης και μάλιστα έχοντας στην συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών επενδύσεων και φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα.

Η εγχώρια αγροδιατροφική βιομηχανία έχει να ανταποκριθεί σε προκλήσεις, όπως η εξωστρέφεια, η ποιότητα του προϊόντος, η δημιουργία ενός καταξιωμένου brand name και η οργανωμένη προώθηση στην αγορά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα προωθούνται όλο και περισσότερες επενδύσεις στο πεδίο της αγροδιατροφής, οι οποίες μάλιστα έχουν και έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, στο κομμάτι της τυποποίησης και συσκευασίας ελιάς μία νέα μονάδα κατασκευάζεται έξω από τη Λάρισα, στη νέα εθνική οδό προς Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη επένδυση είναι ελληνοιταλικών συμφερόντων και ανήκει κατά 50% σε Λαρισαίο επιχειρηματία και κατά 50% σε Ιταλική εταιρεία του κλάδου.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία «Μανιτάρια Κεχαγιά» με έδρα τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε φέτος επενδύσεις ύψους 20 εκατ. Ευρώ, που θα της δώσουν την δυνατότητα να πετύχει τον πλήρη μετασχηματισμό της από μια κατά βάση εμπορική επιχείρηση σε παραγωγική μονάδα.

Με τις νέες επενδύσεις η παραγωγική ικανότητα της εταιρείας θα αυξηθεί σε ορίζοντα πενταετίας κατά 5.000 τόνους και θα της δώσει την δυνατότητα να καταστεί μία υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής με εξαγωγικές βλέψεις. Η νέα μονάδα θα παράγει λευκό μανιτάρι, υποκαθιστώντας τμήμα των σχετικών εισαγωγών που πραγματοποιούνται.

Η «Μανιτάρια Κεχαγιά» είναι πλήρως καθετοποιημένη, αφού παράγει το υπόστρωμα μανιταριών, δηλαδή την πρώτη ύλη που αποτελείται από τον σπόρο του μανιταριού και άχυρο. Η πρώτη ύλη επωάζεται σε ειδικούς θαλάμους όπου επιτυγχάνονται οι κατάλληλες συνθήκες και όταν τα μανιτάρια αναπτυχθούν, μαζεύονται, συσκευάζονται και διοχετεύονται σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού (Κύπρο, Ισραήλ κα).

Η παραγωγική διαδρομή από την πρώτη ύλη μέχρι τη συσκευασία είναι αυτοματοποιημένη και εποπτεύεται ηλεκτρονικά, ενώ όλες οι διαδικασίες είναι εναρμονισμένες και πιστοποιημένες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Στόχος της επιχείρησης μεταξύ άλλων είναι να επεκταθεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου οι συνθήκες δεν ευνοούν την τοπική καλλιέργεια μανιταριών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση