«Πράσινες» επιδόσεις υψηλής τεχνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Air Quality Monitoring, Smart Fuel Tank Management, Water Quality Measurement και Smart Lighting.

Όροι που παραπέμπουν σε σύγχρονη τεχνολογία, η οποία οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.

Όλα αυτά τα συστήματα αποτελούν πραγματικότητα σε ένα συγκρότημα δημόσιων κτηρίων, όσο και εάν αυτό ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία δεν φημίζεται για τις «πράσινες» επιδόσεις της σε αυτό τον τομέα.

Όμως στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) στην Ξάνθη δημιουργείται η πρώτη «έξυπνη πανεπιστημιούπολη» με χρήση της τεχνολογίας Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT) της COSMOTE.

Στο πλαίσιο αυτό τοποθετήθηκε στην πανεπιστημιούπολη ειδικός αισθητήρας μέτρησης της ποιότητας ατμόσφαιρας “Air Quality Monitoring”, που μετρά σε πραγματικό χρόνο θερμοκρασία, υγρασία, πίεση, καθώς και διάφορα αέρια και μικροσωματίδια και δίνει τη δυνατότητα καλύτερης σχεδίασης και ανάληψης κατάλληλων δράσεων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Για τη λύση “Smart Fuel Tank Management”, εγκαταστάθηκε συσκευή μέτρησης της στάθμης του πετρελαίου θέρμανσης που συμβάλλει στην αποφυγή υπερκατανάλωσης, την αποτροπή κλοπής καυσίμων και την αποτίμηση τιμολογίων. Η εφαρμογή αυτή στηρίζεται στη λύση της ελληνικής εταιρείας Fuelics και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ericsson.

Επιπλέον, έγινε εγκατάσταση της λύσης “Water Quality Measurement”, που βοηθά στη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού των φοιτητών της Πανεπιστημιούπολης και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Wings.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα εγκατασταθεί και η εφαρμογή “Smart Lighting”, που αξιοποιεί την τεχνολογία NB-IoT και βοηθά στην προσαρμογή του φωτισμού σε διαφορετικά επίπεδα έντασης ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

Το πιλοτικό αυτό έργο στο ΔΠΘ υλοποιήθηκε με τη συμβολή της θερμοκοιτίδας hub:raum της Deutsche Telekom, ενώ όλες οι λύσεις αξιοποιούν το δίκτυο NB-IoT COSMOTE για τη μεταφορά δεδομένων και την επικοινωνία μεταξύ συσκευών.

«Το μέλλον του ΔΠΘ συνεχίζει να χτίζεται επάνω στις προκλήσεις και στις επιταγές του μέλλοντος, επαναπροσανατολίζοντας τη στρατηγική του με βάση την καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία, την νέα ψηφιακή εποχή, την στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης, την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας, καθώς και την προσέλκυση χρηματοδότησης από φορείς τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού», σημείωσε σχετικά ο Πρυτανεύων του ΔΠΘ, καθηγητής κ. Σταύρος Τουλουπίδης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση