Πράσινες καινοτομίες Ελλήνων μαθητών για απόβλητα, έξυπνη γεωργία και οικολογία

του Νίκου Αβουκάτου

Οι καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις μαθητών και μαθητριών εντυπωσίασαν και φέτος όσους βρέθηκαν σε εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος της «Εικονικής Επιχείρησης» που υλοποιείται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Οι συμμετοχές των μαθητών και μαθητριών έφθασαν φέτος τις 1.200 από 37 Γυμνάσια και Λύκεια.

Με… Beleaf οι μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Το Beleaf είναι μια διαδραστική έξυπνη εφαρμογή την οποία δημιούργησαν οι μαθητές Λυκείων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Ο στόχος της είναι να βελτιώσει την εικόνα και τη σωστή λειτουργία των πόλεων και να κάνει τους πολίτες πιο ενεργούς για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Με μια φωτογραφία ο πολίτης μπορεί να μεσολαβήσει στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων της πόλης του. Ακόμη, στόχος είναι να ενθαρρύνει την ανάπτυξη συζητήσεων ανάμεσα στους πολίτες –χρήστες για ζητήματα που αφορούν την πόλη του.

Η εφαρμογή προγραμματίζεται να είναι διαθέσιμη τον ερχόμενο Μάιο. Μάλιστα, ένα ερευνητικό κέντρο της Θεσσαλονίκης εκδήλωσε ενδιαφέρον και αναμένεται να βελτιώσει την εφαρμογή beleaf.

Αναερόβια διαχείριση αποβλήτων από το 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Γιαννιτσών δημιούργησαν μια συμβουλευτική-επενδυτική επιχείρηση στον τομέα της αναερόβιας διαχείρισης αποβλήτων. Σκοπός της είναι η εξεύρεση και επίτευξη συνεργιών μεταξύ επενδυτών-χρηματοδοτών, χρηστών-πελατών της παραγόμενης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας καθώς και της παραγωγής εδαφοβελτιωτικού κ.ά..

«τηλεFARMA» από μαθητές Σερρών και Καβάλας

«Ερμής» ονομάζεται η μαθητική εικονική επιχείρηση που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του 1ου ΓΕΛ Σερρών, του 1ου ΕΠΑΛ Σερρών και του 1ου ΕΠΑΛ Καβάλας. Η συγκεκριμένη εταιρεία κάνει τα πρώτα βήματα της στον κλάδο της αγροτικής τεχνολογίας με το έξυπνο σύστημα επιτήρησης θερμοκρασίας-υγρασίας περιβάλλοντος και εδάφους «τηλεFARMA» που προορίζεται για χρήση σε αγροτικές καλλιέργειες, θερμοκήπια, λαχανόκηπους και μεμονωμένες εγκαταστάσεις. Η συσκευή λειτουργεί και με χρήση φωτοβολταϊκού.

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Νικήτης στη Χαλκιδική δημιούργησαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΦΥΣΙΣ». Βασικός στόχος της είναι να γίνει ο τόπος μας καλύτερος μέσα από την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής σε θέματα προστασία του περιβάλλοντος.

Τα παιδιά του ΕΠΑΛ Βρυσών Αποκορώνου Χανίων παρουσίασαν το ατομικό κρητικό σνακ με γεύση μήλου και κανέλας αλλά και με κρητική γραβιέρα. Η συσκευασία είναι βιοδιασπώμενη από άμυλο.

Ένα έξυπνο σύστημα βουρτσίσματος δοντιών αποτελούμενο από μια ξύλινη οδοντόβουρτσα με αποσπώμενη κεφαλή και μια βάση – ηχείο με ρυθμιζόμενο χρόνο αναπαραγωγής μουσικής παρουσίασαν οι μαθητές του Γυμνασίου Νέου Πετριτσίου Σερρών. Ο χρήστης επιλέγει να ακούει το αγαπημένο του τραγούδι ενώ βουρτσίζει τα δόντια του.

Οι μαθητές με την κατασκευή της θέλουν να αναπτύξουν την οικολογική συνείδηση των πολιτών για ένα περιβάλλον με λιγότερο πλαστικό.

SerVol, το νέο «μαγικό» φίλτρο από τις Σέρρες

Παράλληλα, μαθητές του 1ου ΓΕΛ Σερρών και του τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ – Ε.Κ. Σερρών δημιούργησαν την εικονική μαθητική επιχείρηση με την επωνυμία SerVol.

Σε μια εποχή όπου οι νέοι κάνουν μία στροφή σε αυθεντικές παραδοσιακές αξίες, γεύσεις και αρώματα, οι μαθητές αποφάσισαν να εκμοντερνίσουν τις πρότυπες συνταγές παραγωγής τσίπουρου-ούζου των προγόνων τους «ντύνοντάς» τες με μία σύγχρονη φιλοσοφία. Στο πλαίσιο αυτό η μαθητική εικονική επιχείρηση φιλοδοξεί να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγής, αποθήκευσης, συσκευασίας, προώθησης, και εμπορίας ενός «παραδοσιακού» κοκτέιλ Ούζου – Τσίπουρου εμποτισμένου με τις θεραπευτικές ιδιότητες των χυμών του ροδιού, της αρώνιας του βύσσινου και του λεμονιού, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

H Μαθητική Εμπορική Έκθεση ξεκίνησε στις 9:00 και ολοκληρώνεται στις 15:00 με την απονομή τριών βραβείων των καλύτερων μαθητικών «επιχειρήσεων» της Έκθεσης και τον εορτασμό των 100 χρόνων του παγκόσμιου Junior Achievement. Το πρώτο βραβείο θα απονείμει ο Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, βραβευμένος επιχειρηματίας, Μάρκος Βερέμης. Ο κ. Βερέμης είναι Συνιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας τεχνολογίας Upstream, με έδρα την Ελλάδα και δραστηριότητα σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece, o Αργύρης Τζικόπουλος δήλωσε στην Greenagenda.gr ότι «οι νέοι της χώρας μάς δείχνουν ότι καινοτομούν, προσπαθούν και δοκιμάζουν. Αυτή είναι η γενιά που θα μας οδηγήσει στην επόμενη ημέρα. Νιώθουμε τυχεροί που γνωρίζουμε αυτά τα παιδιά».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση