Πράσινη ανάνηψη στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο Θεσσαλονίκης - Πώς θα εξυγιανθεί (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Την έναρξη των εργασιών καθαρισμού, εξυγίανσης και αποκατάστασης του πολύπαθου από την περιβαλλοντική επιβάρυνση δυτικού θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου κήρυξε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σε ειδική εκδήλωση στο Καλοχώρι του δήμου Δέλτα, ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει στην παράκτια ζώνη της δυτικής Θεσσαλονίκης και καλύπτει την έκταση της παραλίας στα διοικητικά όρια των δήμων Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Θεσσαλονίκης (από το Εθνικό Πάρκο Αξιού έως το Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

«Σε 30 μήνες, σε αυτόν τον τόπο θα μπορούμε με τα παιδιά μας, να κάνουμε βόλτα στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου. Με το έργο που ξεκινά σήμερα βάζουμε τέλος στην υποβάθμιση, στη ρύπανση και την εγκατάλειψη της περιοχής», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας για την πρώτη φάση αποκατάστασης και εξυγίανσης του παράκτιου μετώπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη.

 

Όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει:

  1. Την απορρύπανση, τη διαχείριση αποβλήτων, καθώς και όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που θα εγγυηθούν τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου.
  2. 2. Την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης του υπεδάφους, αλλά και των υπόγειων νερών.
  3. 3. Τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του εδάφους και των υπόγειων νερών, μετά την ολοκλήρωση των έργων απορρύπανσης.

«Πέρα από την πρώτη φάση του έργου, τον καθαρισμό και την εξυγίανση της περιοχής, έχουμε ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό μας, για τις επόμενες φάσεις της αναβάθμισης και ανάδειξης της περιοχής, σε συνεργασία πάντα με τους δήμους και τους παραγωγικούς φορείς. Το έργο αυτό, όπως και μια σειρά από άλλα έργα, εντάσσονται στο συνολικό σχέδιό μας, για τον τόπο μας», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η παρέμβαση στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης «είναι μέρος, είναι η αρχή του μεγαλύτερου έργου που θα υλοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, για την ενοποίηση και την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι. Ένα έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα αποτελέσει το νέο brand name, τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης».

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι «είναι το αποτέλεσμα μιας καλής συνεργασίας. Για μας το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση του δυτικού παράκτιου μετώπου. Ευελπιστούμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που θα δώσουμε το πράσινο φως στην περιοχή».

Συγχαίροντας τον περιφερειάρχη, τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσίας της ΠΚΜ, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε πως «είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, για το οποίο προσπαθούσαμε να εκτελεστεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά τελικά μάς άκουσε η Περιφέρεια». Βέβαια, εξήγησε, «δεν αρκεί μόνον η εκτέλεση του έργου αλλά και η αστυνόμευση της περιοχής, καθώς και η επιβολή προστίμων στους ρυπαντές».

Ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, σημείωσε από την πλευρά του ότι η σημερινή έναρξη του έργου είναι η αρχή για τα επόμενα, μια σημαντική προσφορά, όπως τη χαρακτήρισε, της ΠΚΜ. «Πρόκειται για ένα έργο πνοής το οποίο θα κάνει επισκέψιμη την περιοχή», πρόσθεσε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας επισήμανε ότι το έργο θα λάβει χώρα σε έκταση 600 στρεμμάτων, σε μία ακτογραμμμή 6 χιλιομέτρων, από τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου έως τα παλιά βυρσοδεψεία. Από τη περιοχή θα απομακρυνθούν περισσότεροι από 1350 τόνοι μη επικίνδυνων αποβλήτων και περισσότεροι από 850 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων, μπάζων, ελαστικών κ.ά. και σε δεύτερη φάση θα λάβει χώρα η εξυγίανση των υδάτων.

Η περιοχή, όπως είπε ο κ. Γιουτίκας, χωρίστηκε σε τέσσερα τμήματα όπου θα γίνουν οι εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης της πρώτης φάσης:

  1. 1.Έναρξη από το Καλοχώρι, από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, βόρεια της Λιμνοθάλασσας έως το χώρο της σημερινής εκδήλωσης (αποκατεστημένος μπαζότοπος) με έκταση 322 στρεμμάτων.
  2. 2.Ανατολικότερα, νότια των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και στα πρώην γεμιστήρια τρένων συνολικής έκτασης 28 στρεμμάτων.
  3. 3.Ρέμα και εκβολές του ρέματος του Δενδροποτάμου, περιοχή 93 στρεμμάτων επιβαρυμένη από βαρέα μέταλλα βιομηχανικά απόβλητα και υγρά λύματα άγνωστης προέλευσης.
  4. 4.Περιοχή των Βυρσοδεψείων, έκτασης 12 στρεμμάτων όπου θα απομακρυνθούν μπάζα, λάστιχα, πλάκες αμιάντου, εγκαταλειμμένα δοχεία με υλικά που χρησιμοποιούσαν οι βυρσοδέψες. Ακολούθως, προχωρούμε στον καθαρισμό των υπόγειων υδάτων.

«Με ειδικά κοντέινερ με αντλίες και σύγχρονες τεχνολογίες θα συγκεντρώνονται τα υπόγεια ύδατα, θα καθαρίζονται και επαναφέρονται στο υπέδαφος», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης.

Το επόμενο στάδιο όπως σημείωσε ο κ. Γιουτίκας «είναι να καταστήσουμε την περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων και συνολικά το δυτικό παράκτιο μέτωπο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας όλων των Θεσσαλονικέων. Με ποδηλατόδρομους και ήπιες παρεμβάσεις για τη δημιουργία σημείων αναψυχής, έως τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, το Δέλτα του Αξιού και το Αγγελοχώρι. Είναι μια εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση που θα δώσει περιβαλλοντική 'ανάσα' στην περιοχή και το Θερμαϊκό Κόλπο, ενώ σε συνδυασμό με το έργο σύνδεσης του 'τυφλού' αγωγού ανεπεξέργαστων λυμάτων της ΕΥΑΘ στο βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου, θα βελτιώσει καθοριστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στον σχεδιασμό και την εκκίνηση του έργου.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση