«Πράσινη» ανάπλαση στην περιοχή του ΟΣΕ σχεδιάζει ο Δήμος Κοζάνης

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μία πρωτοποριακή και φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση αποφάσισε να ακολουθήσει ο Δήμος Κοζάνης για την ανάπλαση του χώρου του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, συνολικής έκτασης παρέμβασης 450.000 τ.μ.

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ενέκρινε ομόφωνα το αποτέλεσμα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, που είχε διεξαχθεί για την ανάπλαση του χώρου του ΟΣΕ.

Η μελέτη που εγκρίθηκε περιλαμβάνει την δημιουργία δημοτικής αγοράς, χώρων πολιτισμού, περιοχής αθλητικών υποδομών, βιοκλιματικού πάρκου (με 800 νέα δέντρα), ενώ επιπλέον προβλέπονται διαδρομές και διελεύσεις πεζών και ποδηλάτων, Green Point και παιδικός σταθμός.

 

Η περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού της Κοζάνης αποτέλεσε για χρόνια μια ανενεργή αστική νησίδα, ένα απροσδιόριστο κενό τοπίο στο σώμα της πόλης.

Η πρόταση ανάπλασης στοχεύει να υποστηρίξει σχεδιαστικά το όραμα που ο Δήμος Κοζάνης ξεδιπλώνει μέσω του Επιχειρηματικού Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ενσωματώνοντας εργαλεία και πρακτικές που μπορούν να συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής.

Έτσι, στην πρόταση σχεδιασμού εντάσσονται τα εξής στοιχεία:

  • Βιώσιμος περιβαλλοντικός σχεδιασμός με σεβασμό στον τόπο, το τοπίο και τη φύση
  • Ανάδειξη και προβολή των χαρακτηριστικών του τόπου και ένταξή τους στον σχεδιασμό για την προώθηση μιας αναγνωρίσιμης ταυτότητας
  • Συστήματα σχεδιασμού των επιμέρους αστικών νησίδων με στόχο την ευελιξία προσαρμογής των χρήσεων και λειτουργιών τους στη ρευστή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του προγράμματος
  • Ενδυνάμωση και ενεργοποίηση της συμμετοχής των πολιτών στο πρόγραμμα ανάπλασης μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στο σχεδιασμό, υλοποίηση και διαχείριση μέρους του προγράμματος.

Στο πεδίο της φιλοπεριβαλλοντικής προσέγγισης έχει προβλεφθεί η δημιουργία νησίδας αστικού βιοκλιματικού πάρκου. Το αστικό βιοκλιματικό πάρκο οργανώνεται ως ένα σύστημα που αξιοποιεί όλα τα χαρακτηριστικά του τόπου με στόχο να διαμορφώσει ή να αναδείξει μια μοναδική αστική ταυτότητα. Επιπλέον, το σύστημα σχεδιασμού του πάρκου επιχειρεί να προσφέρει το «έδαφος» ανάπτυξης σύγχρονων πρακτικών που μπορούν να συμβάλλουν στην βιωσιμότητα του προγράμματος (π.χ. συλλογικές αστικές καλλιέργειες, βοτανικοί κήποι αρωματικών φυτών) μέσω της ενεργοποίησης της συμμετοχής των πολιτών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Ειδικότερα, το πάρκο οργανώνεται ως ένα σύνθετο σύστημα πολλαπλών χώρων με διαφοροποιημένες ποιότητες: χώροι αστικού πρασίνου, βοτανικοί κήποι, χώροι στάσης, πλατώματα και πλατείες, θεματικές υποπεριοχές (νερό), αστικές καλλιέργειες, διαδρομές, χώροι υψηλού πρασίνου κ.λπ.

Οι αστικές καλλιέργειες αναπτύσσονται οργανώνοντας μια εδαφική περιοχή, η οποία κατατμείται προκειμένου να αποδοθεί σε συλλογικότητες πολιτών για καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση