του Νίκου Αβουκάτου
Η τρισδιάστατη εκτύπωση γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Ο λόγος της υιοθέτησης της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών σε παγκόσμια κλίμακα οφείλεται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα ταχείας κατασκευής που παρέχει ταυτόχρονα ευελιξία σχεδιασμού και παραγωγής, εξοικονόμηση πρώτων υλών, προσαρμοστικότητα και εξατομίκευση στο τελικό προϊόν.
Το εργαστήριο ψηφιακής κατασκευής και χαρακτηρισμού υλικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) με τη χρήση λογισμικού τρισδιάστατης σχεδίασης (computer aided design) και φωτορεαλιστικών απεικονίσεων δημιούργησε τα τρισδιάστατα μοντέλα των συστημάτων υδροπονίας.
Τα συστήματα αποτελούνται από επιμέρους στοιχεία και εξαρτήματα που θα κατασκευαστούν με τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης από βιοδιασπώμενα υλικά, με τη χρήση λογισμικού τρισδιάστατης σχεδίασης (computer aided design) και φωτορεαλιστικών απεικονίσεων.
Στο πλαίσιο αυτού του έργου θα κατασκευαστούν συστήματα «στάγδην» και «θρεπτικού υμενίου» από βιοδιασπώμενο πολυγαλακτικό οξύ.
Ως προς τη γεωμετρία των εξαρτημάτων υδροπονικών εφαρμογών που θα κατασκευαστούν κατά τη διάρκεια του 3Dpon project, θα επιλεγούν εξαρτήματα των οποίων η κατασκευή με συμβατικές μεθόδους (όπως κατεργασίες σε φρέζα και τόρνο) είναι δύσκολη έως αδύνατη για να παραχθούν ως μονολιθικά εξαρτήματα.
Το εργαστήριο ψηφιακής κατασκευής και χαρακτηρισμού υλικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος υλοποιεί το έργο «Eφαρμογές υδροπονίας με τρισδιάστατη εκτύπωση από βιοδιασπώμενα και ανακυκλωμένα υλικά με έμφαση σε φυτά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βιοποικιλότητα – 3Dpon» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2020» του Πράσινου Ταμείου.
Κατά την υλοποίηση του 3Dpon project θα εκτυπωθούν υδροπονικά συστήματα για είδη φυτών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας.
Τι σημαίνει αυτή η επαναστατική τεχνολογία για τη ζωή μας και το περιβάλλον;
Στόχος του έργου αποτελεί η επιδεικτική εφαρμογή της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε συστήματα υδροπονίας.
Ειδικότερα σχεδιάζονται και εκτυπώνονται από βιοδιασπώμενα υλικά ενδεικτικά παραδείγματα υδροπονικών εφαρμογών για είδη φυτών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (αρωματικά, φαρμακευτικά, τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες, αυτοφυή εδώδιμα). Tα εν λόγω συστήματα προσφέρονται για την ανάπτυξη φυτών όλον τον χρόνο σε εσωτερικό χώρο (σπίτι, γραφείο, κ.α.).
Η υδροπονία αφορά στην ανάπτυξη φυτών που πραγματοποιείται εκτός εδάφους χωρίς τη χρήση εδαφικών μειγμάτων και επιτυγχάνει (i) σημαντική εξοικονόμηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, διότι το θρεπτικό διάλυμα που περισσεύει από το υπόστρωμα, αφού απολυμάνει, επαναχρησιμοποιείται, (ii) απαλλαγή από ζιζάνια αφού δεν απαιτείται χώμα, (iii) ελαχιστοποίηση ασθενειών, (iv) ελαχιστοποίηση απαιτούμενου χώρου για καλλιέργεια.
Με την τρισδιάστατη εκτύπωση είναι δυνατόν να παραχθούν μοναδικά εξαρτήματα, σε ακριβείς ποσότητες, με ταχεία παραγωγή εξειδικευμένων κομματιών, εξοικονόμηση πρώτων υλών, μείωση των αποβλήτων, γρήγορη διανομή και γενικότερα χαμηλότερη ενεργειακή ένταση.
"Το έργο που υλοποιείται από την ερευνητική μας ομάδα θεωρώ ότι παρουσιάζει ιδιαίτερη σημαντικότητα με δεδομένη την ευελιξία που μπορεί να προσφέρουν σύγχρονα συστήματα τρισδιάστατου σχεδιασμού και τρισδιάστατης εκτύπωσης σε υδροπονικές εφαρμογές. Λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα μεγαλύτερη ανάγκη για τροφή υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους τα συστήματα αυτά μπορούν να φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμα για την προώθηση της υδροπονίας σε σπιτικές καλλιέργειες, σε κήπους, μπαλκόνια και δώματα. Ο σχεδιασμός μπορεί να προσαρμοστεί με ευελιξία στις ανάγκες του κάθε χώρου και τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη συμβάλλοντας στην προώθηση βιολογικών καλλιεργειών και μικρών αστικών λαχανόκηπων σε αστικές και περιαστικές περιοχές", τονίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Επίκουρος καθηγητής Δημήτριος Τζέτζης.
Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.linkedin.com/in/3dpon-project-a25390202
https://www.facebook.com/3dpon-project-100297255327921
https://twitter.com/3dpon