«Πράσινοι» δανειολήπτες: Πώς εξοικονομείς ενέργεια και χρήμα

Θα σας ενδιέφερε να ανακαινίσετε το σπίτι σας και την ίδια στιγμή ως επακόλουθο να μειωθεί το επιτόκιο του στεγαστικού δανείου σας και η δόση που πληρώνετε κάθε χρόνο;

Εάν κάτι τέτοιο φαίνεται μέχρι στιγμής απίθανο, ίσως από εδώ και πέρα πάψει να είναι.

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε για δημόσιες πρωτοβουλίες, τις οποίες υλοποιούσαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και έδιναν επιδοτούμενα δάνεια για παρεμβάσεις εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων και κατοικιών.

Υπήρχαν και τα «παρεξηγημένα» επισκευαστικά δάνεια των τραπεζών, που στις παλιές καλές εποχές δίνονταν όχι για επισκευές, αλλά ως συμπλήρωμα του ποσού που απαιτούνταν για την αγορά μίας κατοικίας.

Όμως τώρα μία πραγματικά επαναστατική ιδέα είναι στο στάδιο της επεξεργασίας από αρμόδιους φορείς και αρχές της Ευρώπης, με «πρωταγωνιστή» το European Mortgage Federation and European Covered Bonds Council (EMF-ECBC).

Η ιδέα είναι απλή, αλλά μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο πεδίο των στεγαστικών δανείων, να μειώσει το σχετικό ρίσκο των τραπεζών, να συμβάλλει έμμεσα και άμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των δανειοληπτών τόσο γιατί θα πληρώνουν μικρότερη δόση, όσο και γιατί θα έχουν μικρότερους λογαριασμούς για ηλεκτροδότηση, θέρμανση και κλιματισμό.

Ένας δανειολήπτης θα ζητά ένα επισκευαστικό δάνειο για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και θα το «κολλά» ουσιαστικά στο ενυπόθηκο στεγαστικό που ήδη έχει. Το επιτόκιο του επισκευαστικού θα είναι σαφώς χαμηλότερο, σε σχέση με ένα κλασικό καταναλωτικό δάνειο.

Μόλις πιστοποιηθεί η ολοκλήρωση των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης, ο ιδιοκτήτης της κατοικίας θα απευθύνεται και πάλι στην τράπεζα, η οποία τότε θα του μειώνει το επιτόκιο και τη μηνιαία δόση για το συνολικό δάνειο (ενυπόθηκο στεγαστικό) του.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στην όλη αυτή πρωτοβουλία είναι πως σύμφωνα με σχετικές μετρήσεις, οι δανειολήπτες, που έχουν δαπανήσει κεφάλαια για εργασίες εξοικονόμησης στην κατοικία τους είναι λιγότερο πιθανό να πάψουν κάποια στιγμή να εξυπηρετούν το δάνειο τους, σε σχέση με όσους δεν έχουν υλοποιήσει ανάλογες παρεμβάσεις.

Έρευνες για το ζήτημα αυτό στις ΗΠΑ έχουν καταδείξει πως οι «πράσινοι» δανειολήπτες έχουν 32% λιγότερες πιθανότητες να χρεοκοπήσουν, ενώ και αναλύσεις του EMF-ECBC έχουν ανάλογα ευρήματα από τις αγορές της Μ. Βρετανίας, Ολλανδίας και Ιταλίας.

Επί της ουσίας, η ενεργειακή ανακαίνιση οδηγεί σε αυξημένες τιμές των κατοικιών, στις οποίες γίνονται οι αλλαγές και σε μειωμένο ρίσκο τόσο για τον δανειολήπτη, όσο και για την τράπεζα.

Όταν πέφτει δε το ρίσκο, οι τράπεζες μπορούν να δώσουν ακόμη χαμηλότερα επιτόκια στα δάνεια.

Επιπρόσθετα, οι ανακαινίσεις δημιουργούν στις τοπικές κοινωνίες νέες θέσεις εργασίας και κινητοποιούν την οικονομία.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στην περιβαλλοντική διάσταση της πρωτοβουλίας, η ιδέα είναι να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, προκειμένου να μετακινήσουν την ιδιοκτησία τους από την «καφέ ζώνη», που είναι η ενεργειακή κλάση G-D, στην «πράσινη ζώνη», την οποία αντιπροσωπεύει η κλάση A-C.

Όλα τα παραπάνω αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς πως το γηράσκον κτιριακό απόθεμα της ΕΕ είναι υπεύθυνο για το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης της Ένωσης και για το 36% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που συνεισφέρει η Ευρώπη διεθνώς.

Κοινώς και η κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, εάν οι δανειολήπτες ανακαινίσουν τις κατοικίες τους, κάνοντας ταυτόχρονα και καλό στην τσέπη τους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση